Makrons: Ar Irānas kodolvienošanos vairs nepietiek

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Ar pasaules lielvaru un Irānas kodolvienošanos vairs nav pietiekami, lai nodrošinātos pret pieaugošo ietekmi, kas Teherānai ir reģionā, trešdien ANO Ģenerālās asamblejas gaitā žurnālistiem sacīja Francijas prezidents Emanuels Makrons.

«Mums ir nepieciešams 2015.gada līgums,» norādīja prezidents. «Vai ar šo līgumu ir pietiekami? Nav, ņemot vērā pieaugošo spiedienu, ko Irāna liek lietā šajā reģionā.»

ASV prezidenta amatā jau pēc līguma parakstīšanas ievēlētais Donalds Tramps draudējis no tā izstāties, ja netiks noteikta stingrāka kontrole pār Irānas raķešu un kodolenerģijas programmām.

Citas līgumu parakstījušās puses, ieskaitot Franciju, uzstāj, ka līgums ir labākais veids, kā nepieļaut, ka Irāna iegūst kodolieročus, tomēr Makrons tagad norāda, ka līgumu var uzlabot.

Irānas ballistisko raķešu programma ir jāierobežo, sacīja prezidents, piebilstot, ka ir nepieciešams no jauna sniegt garantijas «reģiona valstīm un Savienotajām Valstīm».

2015.gadā noslēgtā kodolvienošanās paredz starptautisko sankciju atcelšanu un Irānas kodolprogrammas ierobežošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu