EK vēlas dalībvalstu atļauju veikt pārrunas ar Krieviju par «Nord Stream 2»

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Eiropas Komisija (EK) bloka dalībvalstīm lūgs atļauju veikt pārrunas ar Krieviju par jauno gāzesvadu «Nord Stream 2», ko paredzēts būvēt Baltijas jūrā no Krievijas uz Vāciju, trešdien intervijā Igaunijas ziņu raidījumam «Aktuaalne Kaamera» («Aktuālā kamera») pavēstīja Eiropas Savienības (ES) viceprezidents enerģētikas savienības jautājumos Marošs Šefčovičs.

«Centrālās un Austrumeiropas valstis ir noraizējušās. Ukraina ir nobažījusies, ka šis projekts apies Ukrainu un faktiski slēgs vienu no lielākajiem Krievijas gāzes tranzīta ceļiem uz Eiropu, tāpēc mēs lūgsim dalībvalstīm atļauju veikt pārrunas ar Krieviju par to, kā tiks šajā projektā realizēti ES tiesību akti un kā nodrošināt, ka tranzīts cauri Ukrainai turpināsies arī pēc 2019.gada,» norādīja Šefčovičs.

Viņš sacīja, ka, lai arī EK nevar apturēt cauruļvada celtniecību, kas jau ir sākusies, pastāv iespēja piespiest Krieviju ievērot ES tiesību aktus gāzesvada turpmākā izmantošanā.

«Es domāju, ka ir ļoti svarīgi zināt, ka šāds projekts izmaksā ievērojamu naudas summu, un es zinu, ka ikviens investors vēlas iegūt likumīgu pārliecību, ka cauruļvads tiks pārvaldīts saskaņā ar likumu, mūsu gadījumā saskaņā ar Eiropas enerģētikas tiesību aktiem, tāpēc mēs esam skaidri norādījuši, ka mēs nevaram pieļaut, ka šāds cauruļvads tiek pārvaldīts nelikumīgi vai tikai balstoties uz Krievijas likumdošanu,» uzsvēra Šefčovičs.

Kā ziņots, «Nord Stream 2» būs Baltijas jūrā ieguldīts savienojums, kas nodrošinās dabasgāzes transportēšanu vairāk nekā 1200 kilometru attālumā no gāzes krātuvēm Krievijā līdz klientiem Eiropā. Paredzēts, ka «Nord Stream 2» divu cauruļvadu sistēma palīdzēs Eiropai nodrošināt gāzes importa vajadzības ar jaudu 55 miljardi kubikmetru gāzes gadā.

Projekts izmaksās gandrīz desmit miljardus eiro, un to paredzēts sākt īstenot 2018.gada aprīlī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu