Barselonā tūkstošiem cilvēku pieprasa atbrīvot aizturētās kataloņu amatpersonas

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SUSANA VERA / REUTERS

Barselonā pie Katalonijas Augstākās tiesas ceturtdien pulcējās tūkstošiem cilvēku, pieprasot atbrīvot amatpersonas, kas aizturētas saistībā ar plānoto neatkarības referendumu.

Demonstranti atsaucās aicinājumiem iziet ielās, protestējot pret Madrides negaidīti aso vēršanos pret referenduma rīkotājiem.

Pamatojoties uz tiesas orderiem, policija ir konfiscējusi desmit miljonus referenduma biļetenu un aizturējusi 14 cilvēkus, lielākoties Katalonijas valdības amatpersonas, kas tiek turētas aizdomās par referenduma koordinēšanu.

Katalonijas amatpersonas par separātismu aizturētas pirmo reizi, kopš 2011. gadā sākās reāla kampaņa par reģiona neatkarību.

Reģiona neatkarību atbalstošā ietekmīgā organizācija Katalāņu Nacionālā sapulce aicināja savus atbalstītājus ceturtdienas pusdienlaikā pulcēties pie Augstākās tiesas un vajadzības gadījumā paņemt līdzi arī teltis.

Līdz dienas vidum protestētāji piepildīja laukumu, skandējot saukļus «Mēs balsosim» un «Sveika, demokrātija». Daudzi sanākušie bija ietinušies sarkanzildzeltenajos karogos «Estelada», kas kļuvuši par Katalonijas neatkarības simbolu.

«Mēs šeit būsim mierīgi, bet klātesoši, kamēr visi aizturēti netiks atbrīvoti,» paziņoja Katalāņu Nacionālās sapulces prezidents Džordi Sančess.

Reģiona policija ir norobežojusi teritoriju, un demonstrācijas vietā uzņemtos video redzami cilvēki, kuri dusmīgi svilpj un ņirdzīgi kliedz uz policistu, kurš saķēries ar kādu protestētāju. Tomēr ziņas par nopietniem incidentiem pagaidām nav saņemtas.

«Mūsu devīze - mēs neesam nobijušies,» norādīja 21 gadu vecā studente Malena Palau, kura ieradusies uz demonstrāciju. «Mēs vēlamies balsot, jo mums ir tiesības izlemt, neskatoties uz to, kā mēs balsojam,» viņa piebilda.

Protestētāji rīkoties sāka jau trešdien, kad parādījās ziņas par kratīšanu Katalonijas valdības ēkās un amatpersonu aizturēšanu. Daži protestētāji pa nakti apmetās pie reģionālā ekonomikas departamenta, kur Spānijas Civilās gvardes izmeklētāji veica kratīšanu un aizturēja par finansēm un nodokļiem atbildīgās amatpersonas.

Vandaļi sabojāja Civilajai gvardei piederošos transportlīdzekļus, un lai tās darbinieki agri ceturtdienas rītā varētu doties prom, bija vajadzīgs reģionālās policijas eskorts.

Kā ziņots, Katalonijas valdība ceturtdien atzina, ka Spānijas varasiestāžu represiju dēļ plāns par neatkarības referenduma sarīkošanu 1.oktobrī saņēmis nopietnu triecienu.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka Katalonijas 7,5 miljonu iedzīvotāju domas dalās jautājumā par reģiona neatkarību no Spānijas.

Saskaņā ar aptauju, kuru jūlijā pasūtīja Katalonijas reģionālā valdība, 49,4% kataloņu iebilst pret atdalīšanos no Spānijas, bet 41,1% atbalsta Katalonijas neatkarību.

Lielākā daļa reģiona iedzīvotāju gan vēlas, lai jautājums tiktu izšķirts referendumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu