Rumānijas prezidents Ukrainas izglītības likuma dēļ atceļ vizīti Kijevā

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Rumānijas prezidents Klauss Johanniss atcēlis Kijevā plānoto vizīti, reaģējot uz Ukrainas lēmumu grozīt izglītības likumu un ierobežot mazākumtautību valodu mācīšanu, piektdien vēsta ziņu aģentūra «Mediafax».

Johanniss Ņujorkā notiekošās ANO Ģenerālās asamblejas laikā personīgi informējis Ukrainas prezidentu Petro Porošenko, ka atceļ oktobrī plānoto oficiālo vizīti.

Šāds Rumānijas prezidenta solis seko neilgi pēc Ukrainas parlamenta pieņemtā izglītības likuma, kas ierobežo mazākumtautību valodu mācīšanu.

Arī Ungārijas valdība paudusi sašutumu par Ukrainas lēmumu. Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns paziņojis, ka «minoritāšu tiesību atņemšana Eiropas kultūrā nav ierasta», un tas arī attālina Ukrainu no dalības Eiropas Savienībā (ES).

Ungārijas un Rumānijas parlamenti jau nosodījuši šo Ukrainas soli.

Jaunais izglītības likums paredz, ka mazākumtautībām pēc piektās klases mācības notiks tikai ukraiņu valodā.

Ukrainā dzīvo apmēram 400 000 etnisko rumāņu un 140 000 ungāru.

Tiek uzskatīts, ka ar šā likuma palīdzību Kijeva cer samazināt Maskavas ietekmi. Ukrainā dzīvo apmēram astoņi miljoni etnisko krievu, kas ir 17% no valsts iedzīvotāju kopskaita.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu