Irāka lūdz citu valstu palīdzību atomreaktora uzbūvēšanai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Irākas ārlietu ministrs Ibrāhīms al Džaafari sestdien lūdza kodolvalstis palīdzēt Irākai uzbūvēt atomreaktoru mierīgiem mērķiem, sakot, ka valstij ir tiesības mierīgi izmantot atomenerģiju.

Džaafari izteica šo lūgumu savā runā ANO Ģenerālās asamblejas gada sanāksmē, kurā piedalījās valstu prezidenti, premjerministri un monarhi. Viņš aicināja palīdzēt «uzbūvēt kodolreaktoru mierīgiem mērķiem Irākā, iegūt šo kodoltehnoloģiju».

Bijušā Irākas diktatora Sadama Huseina centienus uzbūvēt kodolreaktoru izjauca Izraēlas īstenots gaisa trieciens 1981.gadā un gadiem ilgas aizdomas par viņa nolūkiem atomenerģijas jomā.

ASV 2003.gadā iebruka Irākā, kā pamatojumu minot masu iznīcināšanas ieroču esamību šajā valstī, tomēr tie netika atrasti.

Džaafari atsaucās uz Kodolieroču neizplatīšanas līguma nosacījumiem, kas ļauj valstīm īstenot mierīgas atomenerģijas projektus. Irāka ratificēja šo līgumu 1969.gadā.

Vēl nav zināms, kā citas valstis atbildēs uz šo Irākas lūgumu. Džihādistu grupējums «Islāma valsts» vēl turpina kontrolēt dažas teritorijas Irākā, kā arī Sīrijā.

Džaafari uzsvēra, ka situācija Irākā ir uzlabojusies, un lūdza starptautiskās sabiedrības palīdzību atjaunot rajonus, kas ir atkaroti «Islāma valsts» kaujiniekiem.

«Mēs atzīstam par ļoti svarīgu atbrīvot mūsu sabiedrību no naida un slepkavošanas kultūras, kuru izplatīja [»Islāma valsts«]. Lai pretotos šai praksei, mums ir vajadzīga starptautiskās sabiedrības palīdzība pakalpojumu sniegšanai,» sacīja Džaafari.

Viņš arī apliecināja, ka Irākas valdība ir pret Irākas kurdu plānoto neatkarības referendumu, sakot, ka valdības amatpersonas «vēlas saglabāt Irākas vienotību».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu