«Brexit» sarunas: ES pastiprina spiedienu uz Lielbritāniju

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Savienība (ES) pirms nākamā «Brexit» sarunu raunda pirmdien pastiprinājusi spiedienu uz Lielbritāniju, brīdinot, ka britu premjerministrei Terēzai Mejai paliek arvien mazāk laika vienošanās panākšanai.

«Gūts zināms progress, bet tagad mums tiešām jāvirzās uz priekšu. Laiks ir būtisks,» paziņoja ES prezidējošās valsts Igaunijas Eiropas lietu ministra vietnieks Mati Māzikass.

Viņš ar šādu paziņojumu nāca klajā pirms ES dalībvalstu Eiropas lietu un ārlietu ministru sanāksmes, kurā piedalīsies arī Eiropas Komisijas (EK) «Brexit» sarunu delegācijas vadītājs Mišels Barnjē.

Vēlāk pirmdien Briselē Barnjē un viņa komanda tiksies ar Lielbritānijas pārstāvjiem, lai sāktu nākamo «Breksita» sarunu raundu, kas ilgs četras dienas.

Meja piektdien ierosināja iesviest divu gadu pārejas periodu pēc tam, kad viņas vadītā valsts būs izstājusies no ES. Pārejas posmā Lielbritānija, skatoties plašā mērogā, principā saglabātu esošās attiecības ar Briseli, norādīja Meja.

Taču ES vēlas no Mejas konkrētus priekšlikumus, ne tikai vispārējus solījumus.

ES līderi, izņemot Meju, sapulcēsies uz samitu 19. un 20. oktobrī, kad lems, vai «Breksita» sarunās panākts pietiekams progress un tās var turpināties, pievēršoties nākotnes attiecībām un tirdzniecībai.

Lielbritānija apgalvo, ka visi šie jautājumi ir saistīti un būtu jāapspriež reizē. ES amatpersonas savukārt ir pesimistiski noskaņotas pret sarunu paplašināšanu, jo vēl nav atrisināti jautājumi par Lielbritānijas «izstāšanās rēķinu», Īrijas un Ziemeļīrijas robežas statusu un Apvienotajā Karalistē šobrīd dzīvojošo ES pilsoņu tiesībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu