Irānā tūkstošiem demonstrantu pauž atbalstu Kurdistānas neatkarības referendumam

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Tūkstošiem kurdu Irānā naktī uz otrdienu sapulcējušies uz demonstrācijām Irākas kurdu sarīkotā neatkarības referenduma atbalstam. Demonstrācijas notikušas Bānē, Sanandadžā un Sagezā.

Internetā publiskotajās fotogrāfijās redzams, ka cilvēku pūļi sapulcējušies uz demonstrācijām, kuras uzrauga policija.

Neraksturīgi Irānai, arī valsts televīzija ziņoja, ka šādas demonstrācijas notikušas.

Irākas Kurdistānas reģiona varasiestādes paziņojušas, ka referendumā piedalījušies 72% balsstiesīgo vēlētāju un sākotnējie rezultāti liecina, ka vairāk nekā 90% atbalstījuši reģiona neatkarību.

Irākas valdība kategoriski iebilda pret referendumu, uzskatot to par nelikumīgu un antikonstitucionālu.

Bažas par referendumu pauda arī ASV un citas rietumvalstis, kā arī Irāna un Turcija, kas nevēlas separātisku noskaņojumu uzliesmošanu savu kurdu vidū.

Turcija draudēja Irākas kurdiem slēgt robežu un bloķēt naftas eksportu, bet Irāna sarīkoja militārās mācības pie robežas ar Irāku.

Pirmdien neilgi pēc balsošanas beigām Irākas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka sāk plašus militāros manevrus kopā ar Turciju.

Irākas Kurdu apgabals tika izveidots 1992.gadā un ieguva oficiālu autonomiju pēc tam, kad 2003.gadā ASV vadītā iebrukuma rezultātā tika gāzts Sadama Huseina režīms.

Kurdu kompakti apdzīvotā teritorija mūsdienās ir sadalīta starp Turciju, Irāku un Sīriju, kā arī Irānu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu