ASV šogad uzņems divreiz mazāk bēgļu nekā pērn

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Savienotās Valstis samazinās nākamgad uzņemamo bēgļu skaitu līdz 45 000, kas ir apmēram divreiz mazāk nekā pērn, trešdien paziņojušas ASV amatpersonas. Šāds lēmums sarūgtinās bēgļu tiesību aizstāvjus un ANO aģentūras, kurām ir grūtības tikt galā ar lielo bēgļu skaitu.

2016.finanšu gadā ASV uzņēma 84 995 bēgļus, bet šogad plāno uzņemt 50 000.

ASV prezidents Donalds Tramps nav slēpis vēlmi ierobežot bēgļu uzņemšanu, nosakot moratoriju jaunu bēgļu uzņemšanai un pastiprinot pārbaudes.

«Mums galvenais ir amerikāņu drošība,» reportieriem uzsvēra augsta ranga amatpersona.

«Mums jāgādā, lai bēgļu uzņemšanas iespējas nonāk pie tiem, kuriem ir tiesības uz šādu aizsardzību un kuri nav zināmi kā mūsu valsts drošības apdraudētāji,» piebilda amatpersona.

Savienotajās Valstīs tiek uzņemti tie bēgļi, kurus no visneaizsargātāko pārvietoto cilvēku vidus ir izraudzījusi ANO Bēgļu lietu aģentūra.

Prioritāte tiek dota atraitnēm ar bērniem, gados veciem cilvēkiem un invalīdiem, un viņiem ir jāiziet cauri pamatīgam ASV drošības iestāžu pārbaužu procesam. Šis process aizņem pusotru līdz divus gadus, un tikai tad bēgļi tiek uzticēti uzņemšanas aģentūrām, kas noslēgušas līgumu ar ASV Valsts departamentu.

Aģentūras palīdz bēgļu ģimenēm atrast mājokli un darbu lielākoties mazās un vidēja izmēra pilsētās visā Savienoto Valstu teritorijā.

Tramps tomēr ir uzdevis pastiprināt drošības pārbaudes, palēninot bēgļu uzņemšanas tempu.

Ņujorkā bāzētā Urbānā taisnīguma centra sastāvā ietilpstošais Starptautiskais bēgļu palīdzības projekts (International Refugee Assistance Project, IRAP) nosodīja ASV plānus, norādot, ka Savienotās Valstis atsakās no savas vadošās lomas humānajos jautājumos laikā, kad pasaule saskaras ar lielāko bēgļu skaitu kopš Otrā pasaules kara.

«Pārvietošana ir vienīgā iespēja visneatliekamākajos bēgļu gadījumos,» norādīja IRAP politikas direktore Betsija Fišere.

«Ir grūti aptvert, kāpēc administrācija vēlas ierobežot pārvietošanu, kad vajadzība ir lielāka nekā jebkad. Mēs pametam izmisušus cilvēkus dzīvības vai nāves situācijās, tostarp bērnus, kuriem vajadzīga medicīniska palīdzība, ASV kara laika sabiedrotos un spīdzināšanā izdzīvojušos,» viņš uzsvēra.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu