Irākas un Irānas spēki rīko kopīgus manevrus pie Kurdistānas robežas

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: STR / EPA

Irākas un Irānas spēki pirmdien sarīkojuši kopīgas militārās mācības pie Irākas autonomā Kurdistānas reģiona robežas, paziņojušas amatpersonas.

«Irākas un Irānas vienības sāka mācības plkst.11 ar tankiem un kājniekiem tikai 250 metru attālumā no robežas,» sacīja kurdu muitas amatpersona. «Irākas spēki ir ģērbušies melnā un tur ir liels daudzums Irānas spēku.»

Irānas armija savā mājaslapā ziņo, ka kopīgajās mācībās ar Irākas armiju piedalās bruņutehnikas un artilērijas vienības, kā arī bezpilota un cita veida lidaparāti.

Tās ir pirmās Irākas un Irānas kopīgās militārās mācības kopš Islāma revolūcijas Irānā 1979.gadā.

Irākas valdība savā pirmajā reakcijā uz Irākas kurdu neatkarības referendumu no piektdienas apturēja visus starptautiskos lidojumus no Kurdistānas un uz to.

Irākas kurdu apdzīvotajās teritorijās pagājušajā pirmdienā notika balsošana referendumā par Kurdistānas neatkarību, pret ko kategoriski iebilst Irākas centrālā valdība Bagdādē.

Kurdistānas vēlēšanu komisija trešdien paziņoja, ka vismaz 92,7% balsotāju atbalstījuši reģiona neatkarību.

Referenduma rezultāts nav juridiski saistošs, taču tas galu galā var novest pie reģiona neatkarības.

Balsošana notika trīs Irākas Kurdistānas reģiona provincēs - Dahūkā, Erbīlā un Suleimānījā, kā arī strīdus teritorijās, ieskaitot Kirkūkas provinci.

Bažas par referendumu paudušas arī ASV un citas rietumvalstis, kā arī Irāna un Turcija, kas nevēlas separātisku noskaņojumu uzliesmošanu savu kurdu vidū.

Irākas Kurdu apgabals tika izveidots 1992.gadā un ieguva oficiālu autonomiju pēc tam, kad 2003.gadā ASV vadītā iebrukuma rezultātā tika gāzts Sadama Huseina režīms.

Kurdu kompakti apdzīvotā teritorija mūsdienās ir sadalīta starp Turciju, Irāku un Sīriju, kā arī Irānu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu