Laikraksts: Krievija uzlauž NATO karavīru viedtālruņus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Krievija īstenojusi NATO karavīru viedtālruņu uzlaušanas operācijas, apliecinājuši NATO dalībvalstu karavīri, virsnieki un valdību amatpersonas, vēsta laikraksts «The Wall Street Journal».

Uzlaušanas operāciju mērķis bijis iegūt operatīvo informāciju, datus par karaspēka lielumu, kā arī iebiedēt karavīrus.

Par to, ka aiz šīs kampaņas stāv Krievija, nav nekādu šaubu, atzinušas ASV un citu rietumvalstu amatpersonas.

Operāciju raksturs liecina par valsts līmeņa koordināciju, turklāt iekārtas, kas tajās izmantotas, piemēram, ar spiegošanas elektroiekārtām aprīkoti moderni droni, civilistiem nav pieejamas.

ASV bruņoto spēku pulkvedis Kristofers Lerē, kurš kopš jūlija Polijā ir NATO bāzes komandieris, konstatējis, ka ticis uzlauzts viņa privātais viedtālrunis «iPhone».

Hakeris, kurš darbojies no kādas Krievijas IP adreses, mēģinājis uzlauzt tālruņa paroles otro līmeni.

«Tajā bija neliela «Apple» karte, un centrā bija Maskavas karte,» stāstīja netālu no Krievijas robežas dislocētais Lerē. «Paziņojumā bija teikts - «Kāds mēģina piekļūt jūsu aifonam«.»

Arī viņa pārvietošanās tikusi izspiegota, izmantojot viņa viedtālruni. Lerē sacīja, ka vismaz sešiem viņa karavīriem uzlauzti viedtālruņi un sociālā tīkla «Facebook» profili.

Rietumu amatpersonas atsakās atklāt tehnisko piesardzības pasākumu detaļas, tomēr norāda, ka sabiedroto karavīri ir apmācīti dažādiem riskiem, arī kiberuzbrukumiem.

Dronu lidojumi un viedtālruņu datu izspiegošana liecina, ka Krievija cenšas iegūt ziņas par NATO jaunajām bāzēm, lai pārliecinātos, vai karavīru skaits tajās atbilst oficiāli deklarētajam, skaidro militārās kiberspiegošanas eksperti.

Dažas Rietumu amatpersonas gan norāda, ka draudi ir mazāki, nekā tas varētu likties, turklāt Krievijas operāciju rezultātā nodarītais kaitējums ir neliels vai arī tāda nav bijis vispār, bet bieži vien darīšana esot bijusi ar publisku informāciju.

Tiesa gan, citas Rietumu amatpersonas brīdina, ka krīzes situācijās uzlauztu viedtālruņu dēļ NATO reakcija uz Krievijas militāriem soļiem var tikt palēnināta. Piemēram, komandiera privātu viedtālruni var izmantot, lai nosūtītu viltus instrukcijas.

Kaut arī šāda saziņa no privātām ierīcēm būtu jāignorē, tā var radīt sajukumu, norādīja amatpersonas.

Ja uzlauzts telefons tiek ienests pastiprinātas drošības zonā vai armijas komandpunktā, tas var tikt izmantots sensitīvas informācijas iegūšanai.

Telefonu uzlaušanas gadījumi konstatēti arī janvārī Tapas armijas bāzē Igaunijā.

Lai piekļūtu viedtālruņiem šajā apvidū, izmantota pārvietojama telefona antena, skaidroja kāds virsnieks. Iekārta ieguvusi datus, kas nosūtīti no viedtālruņiem, un izdzēsusi tajos esošo informāciju.

Kopš incidenta Tapā karavīriem tur no saviem tālruņiem ir jāizņem SIM kartes, turklāt internetu viņi var lietot, vienīgi izmantojot drošus pieslēgumus. Ģeolokācijas izmantošana ir aizliegta.

Latvijā kādam ASV karavīram sporta sarīkojuma laikā klāt pienācis kāds cilvēks, kurš šķietami nevērīgi sācis stāstīt par karavīra dzīves detaļām, arī minot informāciju par viņa ģimenes locekļiem, pastāstīja NATO tuvs avots. Līdzīgu situāciju pieredzējis kāds cits ASV karavīrs Polijā.

Abos gadījumos, domājams, bijuši iesaistīti Krievijas aģenti.

«Mēs jau šobrīd esam nekonvencionālā kiberkara situācijā,» atzina Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite. «Mēs zinām, kādā rajonā mēs dzīvojam.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu