Lasvegasas slaktiņš: izmeklētāju teorijas par šāvēju

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

ASV mūsdienu vēsturē asiņainākās apšaudes sarīkotājs Stīvens Padoks nelīdzinās vairumam zināmo teroristu. Viņš bija 64 gadus vecs pensionēts grāmatvedis, kurš mitinājās ekskluzīvā un klusā pensionāru dzīvojamajā ciematā un varēja atļauties nospēlēt tūkstošiem dolāru azartspēlēs. Paziņas viņu raksturo kā klusu un savrupu cilvēku. Lai arī izmeklētājiem ir pavisam maz pavedienu, izveidojušās vairākas teorijas par šāvēju.

Šķetinot iepriekšējo ASV slaktiņu sarīkotāju biogrāfijas, parasti atklājās lērums faktu, kas izmeklētājiem ļāva spriest par slepkavnieku motīviem. Taču ne šajā gadījumā. Padoks vadīja klusu, savrupu dzīvi. Viņam tikpat kā nebija tuvu draugu vai aktīvas sociālās dzīves internetā, ziņo aģentūra AP.

Pat Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) direktora vietnieks Endrū Makeibs trešdien pauda pārsteigumu par to, kāpēc izmeklētājiem nav izdevies iegūt vairāk informācijas par pensionāru, kurš iepriekš policijas redzeslokā bija nonācis tikai par nenozīmīgiem satiksmes noteikumu pārkāpumiem.

«Katrā no šiem gadījumiem ir dažādas lietas, kas mūs pārsteidz. Šoreiz tas ir [pavedienu trūkums],» atzina Makeibs. «Mums vēl priekšā daudz darba.»

Padoks ieročus pircis vairāku desmitu gadu garumā, taču gadu pirms Lasvegasas slaktiņa sarīkošanas sāka to darīt aktīvāk. Izmeklētāji pieļauj, ka, iespējams, šajā laikā Padokam parādījušās kādas psihiskas problēmas, kuru rezultātā viņš sāka plānot nāvējošo uzbrukumu no Lasvegasas viesnīcas «Mandalay Bay» 32.stāva, paņemot 58 cilvēku dzīvības un pašam beidzot dzīvi pašnāvībā.

Zināms, ka apmēram nedēļu pirms slaktiņa Padoks noīrēja dzīvokli kādā Lasvegasas augstceltnē, no kuras pavērās skats uz citu mūzikas festivālu. Iespējams, viņš apšaudi plānoja sarīkot agrāk, taču kāda iemesla dēļ tomēr to neizdarīja, vai arī pētīja, cik reāli būtu sarīkot šādu uzbrukumu.

Jautājumu ir vairāk nekā atbilžu, taču skaidrs ir viens - apšaude bija plānota.

Izmeklētāji uzskata, ka Padokam bija plāns pēc šaušanas aizbēgt no «Mandalay Bay» viesnīcas, lai gan viņi neizpauž, kā viņš bija iecerējis to realizēt.

Klārka apgabala šerifs Džo Lombardo trešdien preses konferencē sacīja, ka Padokam, visticamāk, bijuši līdzzinātāji. Par to liecina lielais eksplozīvu vielu arsenāls, kas tika atrasts uzbrucēja automašīnā, kā arī viņa rūpīgi izsvērtais plāns.

Tomēr neviena Padoka sabiedrotā personība pagaidām nav zināma.

Atbildību par Lasvegasas slaktiņu uzņēmusies teroristu organizācija «Islāma valsts», taču amerikāņu izmeklētāji nav atraduši pierādījumus Padoka saistībai ar grupējumu. «Distancējoties no samērā šaubīgajiem atbildības uzņemšanās paziņojumiem, kas parādās ikvienā no šiem gadījumiem, mēs lūkojamies pēc ticamiem indikatoriem, ka šāda sadarbība bijusi, mēs meklējam motīvu, nodomu,» stāsta Makeibs. «Pagaidām tādu nav.»

Motīvs netika atrasts arī pēc Padoka datora, mobilā tālruņa un citu elektroierīču izpētīšanas. Izmeklētāji neatrada pierādījumus, ka Padoks kontaktējies ar radikālām organizācijām, un ierīču saturs neliecināja par nozīmīgām psiholoģisko problēmu izpausmēm.

Pagaidām izmeklēšana nav vainagojusies ar nozīmīgiem secinājumiem. Taču bijušais FIB kriminālās profilēšanas eksperts Deivids Gomess aģentūrai AP pauda pārliecību, ka ilgi tas tā nepaliks. «Iespējams, mēs nekad to nezināsim ar simtprocentīgu pārliecību,» viņš teica. «Bet viņi atradīs atbildi.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu