BBC mūsu Nacionālo bibliotēku ierindo starp mūsdienu skaistākajām grāmatu krātuvēm

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC-BY-SA-3.0

Latvijas Nacionālā bibliotēka iekļuvusi britu raidorganizācijas BBC veidotajā sarakstā, kurā apkopotas skaistākās un mūsdienīgākās grāmatu krātuves. Lai arī «Gaismas pils» ēka izpelnījusies ne mazumu kritikas, BBC to ierindo līdzās Aleksandrīnas bibliotēkai Ēģiptē un Birmingemas bibliotēkai Lielbritānijā.

«Pastāv bažas, ka viedtālruņu un «Wikipedia» laikmetā ēkas, kas pilnas ar grāmatām, kļūs nevajadzīgas. Taču daudzas no labākajām un lielākajām bibliotēkām uzceltas pēc tūkstošgades mijas,» raksta BBC.

To vidū ir arī Latvijas Nacionālā bibliotēka, kas «atspoguļo šīs Baltijas valsts priekus un bēdas» jeb neatkarības periodu un okupācijas varu maiņu, norāda žurnālists Viljams Kuks.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēku atklāja 2014.gadā, kad Rīga bija Eiropas kultūras galvaspilsēta. «Kā spēcīgs atjaunošanās simbols kalpoja tas, kā latvieši nesa grāmatas pāri pilsētai - no vecās ēkas uz jauno,» raksta BBC.

Raidorganizācija norāda, ka «Gaismas pils» arhitekta Gunāra Birkerta mūžs atspoguļojot dzimtenes likteni. Birkerts dzimis un uzaudzis Latvijā, taču Otrā pasaules kara beigās aizbēga uz Vāciju, no kurienes vēlāk pārcēlās uz ASV un kļuva par atzītu arhitektu.

Sarakstā iekļautas vēl deviņas citas modernas bibliotēkas Lielbritānijā, Austrijā, Vācijā, ASV un citviet.

Pekemas bibliotēka Londonā, Lielbritānija
Pekemas bibliotēka Londonā, Lielbritānija Foto: CC-BY-SA-3.0

Pekemas bibliotēka Londonā

Bibliotēka, kuras fasāde veidota no dažādu krāsu stikliem, durvis vēra 2000.gadā. Tieši tur sākās Lielbritānijas «bibliotēku renesanse», raksta BBC. Pirmajā gadā bibliotēka uzņēma pusmiljonu apmeklētāju, turklāt tā ieguva prestižo Stērlinga prēmiju. Medijs īpaši uzsver bibliotēkas interjeru, kas drīzāk atgādina «hipsterīgu» kafejnīcu, nekā bibliotēku.

Berlīnes Brīvās universitātes Filoloģijas bibliotēka, Vācija
Berlīnes Brīvās universitātes Filoloģijas bibliotēka, Vācija Foto: David Ausserhofer

Berlīnes Brīvās universitātes Filoloģijas bibliotēka

2005.gadā atklātās ēkas noapaļotā forma atgādina cilvēka galvaskausu - ne velti vietējie to iesaukuši par «Berlīnes smadzenēm». Arhitekts Normans Fosters iedvesmojās no vietas, kur cilvēkiem visvairāk patīk lasīt - zem koka saulainā vasaras dienā. Stiklotā ēka ielaiž telpās dienasgaismu, imitējot lasītājos sajūtu, ka viņi atrodas ārā.

Aleksandrīnas bibliotēka, Ēģipte
Aleksandrīnas bibliotēka, Ēģipte Foto: CC BY 3.0

Aleksandrīnas bibliotēka Ēģiptē

Kad nodega senā Aleksandrijas bibliotēka, līdz ar to nebūtībā aizgāja arī pusmiljons vērtīgu rakstu darbu. Taču Aleksandrijā tagad ir jauna grāmatu krātuve - 2002.gadā pabeigtā Aleksandrīnas bibliotēka, kurā ir plašs grāmatu krājums arābu un franču valodā, dažādas izstādes un planetārijs.

Brandenburgas Tehniskās universitātes bibliotēka Kotbusā, Vācijā
Brandenburgas Tehniskās universitātes bibliotēka Kotbusā, Vācijā Foto: CC BY 3.0

Brandenburgas Tehniskās universitātes bibliotēka Kotbusā

2004.gadā atklātā Brandenburgas Tehniskās universitātes bibliotēka ir mūsdienu Bābeles tornis, kura fasāde rotāta ar dažādu valodu burtiem. Lai arī no ārpuses var redzēt tikai caurspīdīgu stiklu un baltus burtus, ēkas iekšpuse ir krāsaina. Bibliotēkas futūristiskais interjers ieturēts neona zaļā un rozā krāsā.

Aberdīnas universitātes Sera Dankana Raisa bibliotēka, Lielbritānija
Aberdīnas universitātes Sera Dankana Raisa bibliotēka, Lielbritānija Foto: CC-BY-SA-3.0

Aberdīnas universitātes Sera Dankana Raisa bibliotēka Lielbritānijā

Stikla ēka, ko 2012.gadā atklāja Lielbritānijas karaliene Elizabete II, pierāda, ka modernās augstceltnes var būt skaistas, raksta BBC. Strīpainā stikla fasāde, kas piemērojas āra temperatūrai un apgaismojumam, kā arī futūristiskais interjers gadu pēc atvēršanas ieguva Britu arhitektu karaliskā institūta (RIBA) balvu.

"De Krook" bibliotēka Gentē, Beļģija
"De Krook" bibliotēka Gentē, Beļģija Foto: CC BY 3.0

«De Krook» bibliotēka Gentē

Viduslaiku metropoles Gentes vēsturiskais centrs pēdējos gados pieredzējis vērienīgu atjaunošanu. Beļģijas «De Krook» centrs, kas atrodas starp Gentes vēsturisko centru un mākslinieku rajonu, kontrastē ar līdzās esošajām vēsturiskajām mājām. Tas ienesis jaunu dzīvību līdz tam pamestā un nesakoptā rajonā.

Birmingemas bibliotēka, Lielbritānija
Birmingemas bibliotēka, Lielbritānija Foto: CC-BY-SA-3.0

Birmingemas bibliotēka Lielbritānijā

Kad Birmingemas pašvaldība paziņoja par plānu uzcelt jaunu bibliotēku, daudzi apšaubīja šīs idejas lietderīgumu, jo Lielbritānijas otrajā apdzīvotākajā pilsētā jau bija liela bibliotēka, ko ik gadu apmeklēja vairāk nekā miljons cilvēku. Vecā ēka tika nojaukta, bet 2013.gadā durvis vēra jaunā bibliotēka, kas kļuvusi par populāru randiņu vietu, no kuras paveras brīnišķīgs skats uz pilsētu. Tajā ik gadu paviesojas apmēram divi miljoni cilvēku.

Sietlas Centrālā bibliotēka, ASV
Sietlas Centrālā bibliotēka, ASV Foto: CC-BY-SA-3.0

Sietlas Centrālā bibliotēka

Neilgi pirms tūkstošgades mijas Sietla, ASV, ieguldīja 200 miljonus dolāru pilsētā esošo 27 bibliotēku atjaunošanā. Vairāk nekā puse no budžeta tika izlietota Sietlas Centrālās bibliotēkas būvniecībai, un jaunā ēka durvis vēra 2004.gadā. Tajā glabājas apmēram 1,5 miljoni grāmatu.

Vīnes Universitātes bibliotēka un mācību centrs, Austrija
Vīnes Universitātes bibliotēka un mācību centrs, Austrija Foto: CC-BY-SA-3.0

Vīnes Universitātes bibliotēka un mācību centrs

Bibliotēkas ēku projektējusi pērn mūžībā aizgājusī Zaha Hadida, kura bija viena no mūsdienu provokatīvākajām arhitektēm. Vīnes Universitātes ēka Austrijā iemieso viņas radošo rokrakstu - neierastas formas, negaidītus izliekumus un vienkāršu, praktisku krāsu gammu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu