Indijā atceļ likumu, kas vīriešiem ļāva nodarboties ar seksu ar nepilngadīgajām sievām

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Indijas Augstākā tiesa atcēlusi likumu, kas ļāva pieaugušiem vīriešiem nodarboties ar seksu ar savām sievām, pirms viņas sasniegušas pilngadību. Lai arī Indijā likumīgi ar seksu atļauts nodarboties no 18 gadu vecuma, līdzšinējais likums paredzēja, ka laulāto starpā var būt seksuālas attiecības, ja sieva ir vismaz 16 gadus veca.

Likumdošanas izmaiņas paredz, ka nepilngadīgas meitenes varēs savus vīrus apsūdzēt izvarošanā, ziņojot par to gada laikā pēc notikušā.

«Šis ir vēsturisks lēmums, kas labo vēsturisku netaisnību pret meitenēm,» norāda organizācijas «Independent Thought» dibinātājs Vikrams Srivastava. Organizācija bija starp galvenajiem grozījumu ierosinātājiem.

Taču zinātāji uzskata, ka jauno likumu būs grūti piemērot valstī, kur bērnu laulības ir ļoti izplatītas.

«Tiesas un policija nevar uzraudzīt pāru guļamistabas, un nepilngadīgajām meitenēm, kuras gandrīz vienmēr tiek izprecinātas ar vecāku piekrišanu, parasti nav drosmes vērsties policijā un tiesā, lai ierosinātu lietu pret savu vīru,» uzskata raidorganizācijas BBC žurnāliste Gīta Pandija.

Indijas valdība norādījusi, ka bērnu laulības ir «šķērslis gandrīz ikvienam attīstības mērķim» - cīņai ar nabadzību un badu, izglītības un dzimumu līdztiesības veicināšanai, kā arī bērnu tiesību aizsardzībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu