No heroīna atkarīga māte: «Narkotikas man ir svarīgākas par bērniem»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Rīgas Pašvaldības policija

Lielbritānijas iedzīvotāja Liza strādāja, bija precējusies un audzināja piecus bērnus. Viņa to sauc par savu normālo dzīvi. Tagad viņu interesē tikai viens - nākamā heroīna deva.

Liza raidorganizācijas BBC žurnālistu priekšā atritina folijas gabaliņu. «Svars - 0,2 grami, vērtība naudā - desmit mārciņas,» viņa saka, sniedzoties pēc šļirces. Pār vaigu nolīst asara.

«Man tas ir svarīgāks par bērniem,» viņa atzīst.

Nav zināms, kur sieviete ņēma naudu kārtējai devai, un žurnālisti arī nejautā. Viņa iedur vēnā. Pēc brīža sievietes acis aizveras, un viņa ieslīgst savā pasaulē.

Tagad tā ir visa Lizas dzīve. Pēc dažām stundām ekstāze būs beigusies, un viņa meklēs nākamo devu. «Brūnais pulveris, un viss ir kārtībā. Automātisks risinājums,» heroīna radīto aizmiršanos raksturo Liza.

Liza tā dzīvo 12 gadus, pa laikam «atmetot» un tad atkal atgriežoties pie heroīna.

«Domāju, kur atradīšu naudu šodienas devai?» viņa stāsta. «Tas kontrolē visu, ikvienu dienas mirkli. Tā ir slimība. Visas atkarības ir slimība.»

Kā tas sākās? Liza cieta no vardarbības un, cenšoties aizmirsties, pievērsās alkoholam un heroīnam. Tad sekoja lielākais trieciens - vecākās meitas zaudējums. «Es neesmu mēģinājusi samierināties ar viņas nāvi. Vienkārši iebāzu galvu smiltīs,» atzīst Liza. «Cilvēkiem, kas mani nepazīst, ir grūti noticēt, ka man bija normāla dzīve. Nav nekā, ko gribētu vairāk par savu garlaicīgo dzīvi - vienkārši no rīta pamosties un dabūt to atpakaļ.»

Lizai nav savas dzīvesvietas. Pašlaik viņa pārlaiž naktis pie savas labākās draudzenes, taču vēlas mainīt savu dzīvi. «Tas nav viegli. Tā ir grūta cīņa. [Heroīna lietošanu] pavada stigma, un ir grūti sākumā dabūt kāju durvīs, sakopot spēku un atbalstu,» viņa stāsta.

Liza lēš, ka par dažādiem sīkiem noziegumiem tikusi aizturēta vairāk nekā simt reižu. Kad tas neizbēgami notiek vēlreiz,

Liza sēž cietuma kamerā un gaida, kad pienāks «grabulis» - tā viņa sauc «atiešanu» no heroīna, kas ir tik neizturama, ka atkarīgie gatavi ķerties pie zagšanas, lai sarūpētu kārtējo devu. Žurnālisti jautā, ko Liza gribētu vairāk par visu? Viņa nodur skatienu. «Gribu atpakaļ savus bērnus,» atzīst sieviete.

Liza dzīvo Ziemeļaustrumanglijā, kur ir augstākie ar narkotikām saistītās mirstības rādītāji Anglijas un Velsas robežās. Heroīna lietotāji nezina, cik tīras ir nopirktās narkotikas, tāpēc daudzi pārdozē, kad viņu rokās nonāk heroīns bez liela daudzuma piejaukumu. Liza var saskaitīt apmēram 20 draugus un paziņas, kuru dzīvības paņēmis heroīns.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu