Eirogrupas prezidents Deiselblūms paziņo par aiziešanu no amata

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eirogrupas prezidents Jerūns Deiselblūms trešdien paziņojis, ka janvārī atstās savu amatu.

Vienlaikus Deiselblūms, kas līdz šim ieņēmis Nīderlandes finanšu ministra krēslu, paziņojis, ka 25.oktobrī, kad varu pārņems jaunā koalīcija, viņš atstāj arī nīderlandiešu politisko skatuvi.

Savā atvadu vēstulē Deiselblūms atzinis, ka vairs nespēj rast «iekšējo degsmi», kas nepieciešama viņa pārstāvētās Darba partijas pārveidei pēc ciestās sagrāves martā notikušajās vēlēšanās.

Darba partija, kuras pārstāvniecība parlamentā sarukusi no 38 līdz deviņām vietām, līdz šim kopā ar premjerministra Marka Rites vadīto konservatīvi liberālo Tautas partiju brīvībai un demokrātijai (VVD) veidoja valdošo koalīciju, taču tagad tā pāries opozīcijā.

Paša mājās Deiselblūms izpelnījies atzinību kā finanšu ministrs, kura laikā Nīderlande pārdzīvoja smago ekonomisko krīzi, bet, 2013.gadā kļūstot par eirogrupas prezidentu, viņš drīz vien guva ievērību arī Eiropas mērogā ar savām darbaspējām un prasmi saglabāt mieru, īpaši, risinot Grieķijas finanšu krīzi.

Tajā pašā laikā citu acīs Deiselblūms kļuvis par naida objektu, un kritiķi viņu vaino Grieķijai un Spānijai uzspiesto taupības pasākumu uzturēšanā.

Šī gada sākumā skandālu izraisīja Deiselblūma izteikumi kādā intervijā, ka dažas valstis notriekušas savu naudu «dzērienos un sievietēs», kas izsauca apsūdzības «rasismā» un «sieviešu nīšanā».

Par saviem nākotnes plāniem Deiselblūms pagaidām nav neko teicis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu