ASV parakstīts lēmuma projekts par atteikšanos no Obamas klimata plāna

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV Vides aizsardzības pārvaldes (EPA) vadītājs Skots Pruits otrdien parakstījis lēmuma projektu, kas paredz atteikties no prezidenta Baraka Obamas laika centieniem mazināt klimata izmaiņas.

Atteikšanās no Tīrās enerģijas plāna (CPP) bija viens no prezidenta Donalda Trampa vēlēšanu kampaņas solījumiem, un lēmuma projekta parakstīšana seko Trampa jūnija lēmumam izstāties no 2015.gada Parīzes klimata vienošanās.

«Pēc CPP pārskatīšanas EPA ir ierosinājusi atzīt, ka Obamas laika noteikumi pārsniedz likumā noteiktās šīs pārvaldes pilnvaras,» teikts EPA paziņojumā.

«Atteikšanās no CPP arī sekmēs ASV enerģētikas resursu attīstību un samazinās nevajadzīgo regulējošo slogu, kas ir saistīts ar šo resursu attīstību.»

Pruits jau pirmdien Kentuki ogļračiem paziņoja, ka ASV apturēs Obamas plānu, kurā pirmo reizi bija paredzēts samazināt ASV spēkstaciju oglekļa izmešus

Plāna mērķis bija līdz 2030.gadam samazināt nacionālā enerģētikas sektora izmešus par 32% no 2005.gada rādītājiem, kas novestu pie tā, ka tiek slēgtas vecās ogļu spēkstacijas, kas ir arī lielākās gaisa piesārņotājas.

Mērķis atbilda saistībām, kuras Obamas administrācija bija apņēmusies Parīzes klimata pakta ietvaros.

EPA Obamas laikā solīja, ka klimata plāna ietvaros tiks nodrošināti vairāki miljardi dolāru veselības aprūpei, bet ilgtermiņā patērētājiem saruks elektrības rēķini.

Tramps vēl martā parakstīja izpildrīkojumu par CPP bloķēšanu un uzdeva EPA dot savu vērtējumu, vai ar šo plānu, kas noteica stingrākus izmešu ierobežojumus, netiek pārkāptas valdības pilnvaras.

Vairāki republikāņu štati tiesā apstrīdēja CPP, bet ASV Augstākā tiesa februārī apturēja tā īstenošanu, līdz tiesas nebūs pieņēmušas lēmumu par plāna likumību.

Pateicoties CPP atcelšanai, līdz 2030.gadam tiks ietaupīti 33 miljardi dolāru, norādīja Pruita departaments.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu