Spānijas valdība un opozīcija vienojas izvērtēt konstitucionālās reformas iespēju

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ballesteros / EFE

Spānijas valdība vienojusies ar lielāko opozīcijas partiju - sociālistiem - izvērtēt konstitucionālās reformas iespējas, lai atrisinātu Katalonijas krīzi, trešdien paziņoja sociālistu līderis Pedro Sančess.

«Man ir vienošanās ar premjerministru, ka mēs atvērsim politisko ceļu, konstitucionālās reformas ceļu,» žurnālistiem pavēstīja Sančess, piebilstot, ka debates pievērsies tam, «kā Katalonija paliek Spānijā, nevis kā tā izstājas».

Viņš norādīja, ka parlamentā tiks izveidota komisija, kurai sešu mēnešu laikā jāizvērtē pilnvaru sadalījums starp centrālo valdību un reģioniem.

Tam sekos 1978.gada konstitūcijas pārskatīšana, piedāvājot jaunas attiecības starp Kataloniju un pārējo Spāniju, piebilda sociālistu līderis.

Tajā pašā laikā Sančess nosodīja «absurdo ceremoniju», kas dienu iepriekš notika Katalonijas parlamentā, un paziņoja, ka katalāņu līderi tādējādi vienkārši «mēģina iegūt laiku».

Kā ziņots, Katalonijas reģionālās valdības premjerministrs Karless Pudždemons, pamatojoties uz 1.oktobrī notikušā referenduma rezultātiem, otrdien parakstīja neatkarības deklarāciju, taču paziņoja, ka tās pasludināšana atlikta uz dažām nedēļām, lai varētu uzsākt sarunas ar Madridi.

Trešdienas rītā Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs pieprasīja Pudždemonam viest skaidrību, vai neatkarība tikusi pasludināta, vai nē, lai Madride varētu lemt par tās tālāko rīcību.

Sančess norādīja, ka atbalsta Rahoja prasību ieviest skaidrību, norādot, ka nepieciešams «izkļūt no purva», kurā Pudždemons ierāvis Kataloniju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu