Lagarda iestājas par globalizāciju

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) izpilddirektore Kristīne Lagarda trešdien iestājās par globalizāciju un starptautisko ekonomisko sadarbību, tādā veidā noraidot ASV prezidenta Donalda Trampa daudz protekcionistiskāko nostāju.

«Mēs zinām, ka pasaule ir savstarpēji ārkārtīgi savienota ar nepārtrauktu preču, pakalpojumu, kapitāla, cilvēku un ideju kustību,» viņa paziņoja globalizācijai veltītā konferencē Vašingtonā.

«Mēs arī zinām, ka šī ekonomiskā integrācija vai globalizācija pasaulei ir devusi milzīgu uzplaukumu,» uzsvēra Lagarda.

Viņa runāja neilgi pirms SVF un Pasaules Bankas tikšanās, kas gadā reizi notiek ASV galvaspilsētā.

Lagarda vērsa uzmanību uz nesen publicētu pētījumu, kurā norādīts, ka pasaulē nabadzīgākie iedzīvotāji zaudētu 63% savas pirktspējas, ja tiktu slēgtas visas robežas. Savukārt turīgākie iedzīvotāji zaudētu 28% savas pirktspējas.

Viņas komentāri tiek uztverti kā kritika pret Trampa tirdzniecības politiku, kas sludina mērķi «Amerika pirmajā vietā» un iestājas par muitas barjerām nabadzīgāku valstu precēm.

Tādas problēmas kā attīstīto valstu strādnieku algu stagnācija nevar tikt risinātas ar tirdzniecības ierobežojumiem, uzsvēra SVF izpilddirektore. Tā vietā drīzāk jāuzlabo izglītības sistēma, lai sagatavotu strādniekus mainīgajām darba tirgus prasībām, kā arī palīdzot strādniekiem pārcelties uz vietām, kur ir darbs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu