«Hamas»: Palestīniešu izlīguma sarunās panākts progress

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Palestīniešu konkurējošie politiskie grupējumi «Hamas» un «Fatah» šonedēļ Kairā sarunās, kurās kā vidutājs darbojās Ēģipte, panākuši vienošanos attiecībā uz izlīguma aspektiem, ceturtdien apliecināja «Hamas».

«Šodien sarunās ar Ēģiptes atbalstu tika panākta vienošanās «Hamas» un «Fatah» starpā,» teikts «Hamas» līdera Ismaila Hanijas biroja paziņojumā.

Vienošanās detaļas tiks izziņotas ceturtdien preses konferencē, norādīja «Fatah» delegācijas loceklis Fajezs Abu Eita.

Vienošanās iekļauts punkts, ka Rietumkrastā bāzētās palestīniešu pašpārvaldes, kurā dominē «Fatah», spēki pārņems kontroli pār Rafahas robežpunktu uz Gazas joslas robežas ar Ēģipti, norādīja sarunu dalībnieks, kurš vēlējās palikt anonīms.

Visas palestīniešu politiskās organizācijas tuvāko divu nedēļu laikā sāks plašākas sarunas par nacionālās vienotības valdības izveidošanu, viņš piebilda.

Sarunas Kairā bija nākamais solis izlīguma procesā pēc aizvadītajā nedēļā notikušā būtiskā pavērsiena, kad palestīniešu pašpārvaldes premjerministrs Rami Hamdalla pirmo reizi kopš 2015.gada vizītē apmeklēja «Hamas» pārvaldīto Gazas joslu, bet viņa ministri oficiāli pārņēma kontroli pār valdības departamentiem Vidusjūras piekrastes anklāvā.

Kopš 2006.gada janvārī palestīniešu parlamenta vēlēšanās uzvarēja «Hamas», tās attiecības ar vēlēšanās zaudējušo palestīniešu pašpārvaldes prezidenta Mahmuda Abasa grupējumu «Fatah» bijušas saspīlētas, spriedzei dažkārt pāraugot bruņotās sadursmēs. Līdz šim palestīniešu teritorijās pastāvēja faktiska divvaldība - Gazas joslu kontrolēja «Hamas» valdība, bet Rietumkrastu - Abasa izveidotie ministru kabineti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu