Kas bija nežēlīgi noslepkavotā zviedru žurnāliste Kima Valla?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nežēlīgi noslepkavotās zviedru žurnālistes Kimas Vallas dzīve un īsā, taču piepildītā karjera, trešdien tika godināta piemiņas pasākumā Kolumbijas Universitātē, kur viņa ieguva divus maģistra grādus. 30 gadus vecās Vallas dzīvība izdzisa, kamēr viņa gatavoja rakstu par paštaisītas zemūdenes izveidotāju, un viņas nāves vardarbīgie apstākļi šokēja visu pasauli.

Vallas raksti tika publicēti tādos respektablos izdevumos kā «The New York Times», «The Guardian», «Time» un «Harper's Magazine». Viņa pazuda 10.augustā, dodoties uz kārtējo interviju. Šoreiz viņa gatavoja rakstu par 46 gadus veco dāņu izgudrotāju Pēteru Madsenu, kurš uzbūvēja zemūdeni «UC3 Nautilus». Valla uz tās klāja uzkāpa 10.augustā, lai intervētu Madsenu. Tā bija pēdējā reize, kad viņu redzēja dzīvu.

Valla uzauga žurnālistu ģimenē Trelleborgas ciematā Zviedrijā. Ar labām sekmēm pabeigusi skolu, viņa ieguva bakalaura grādu starptautiskajās attiecībās no Londonas Ekonomikas un Politikas zinātnes augstskolas (LSE). Viņa turpināja turpināja starptautisko attiecību un žurnālistikas studijas Kolumbijas Universitātē.

Gatavojot rakstus, Vallai bieži ceļoja. Pēdējā dzīves gadā Vallai tika piešķirta stipendija, lai viņa varētu doties uz Ugandu un Šrilanku, un «Harper's Magazine» gatavojās viņu sūtīt uz Kubu.

«Es gribu zināt, kā darbojas pasaule,» Valla 2011.gadā par saviem karjeras sapņiem rakstīja laikrakstam Zviedrijā. «Un es ceru, ka kādu dienu iemācīšos pietiekami daudz, lai padarītu pasauli labāku.»

Mācību un darba dēļ viņa vairākkārt mainīja dzīvesvietu. Šogad viņa bija apmetusies Kopenhāgenā, taču ar mīļoto vīrieti drīzumā gatavojās pārcelties uz dzīvi Pekinā, laikrakstam «The Guardian» atklāja Vallas draudzene Katerina Kleriči. Taču Vallas dzīve pēkšņi aprāvās šī gada augustā, un viņas nāves apstākļi joprojām ir neskaidri. Taču viņas nāves apstākļi ir šausminoši. 21.augustā, 11 dienas pēc Vallas pazušanas, pie Kopenhāgenas krastiem tika atrasts viņas torss ar nogrieztu galvu, rokām un kājām. Vēlākā ekspertīzē tika atrastas arī durtas brūces Vallas ribās un ģenitālijās.

Divus mēnešus pēc Vallas pazušanas policija jūrā atrada maisus, kuros bija jaunās sievietes galva, kājas un drēbes. Madsens uzstāj, ka Valla mira nelaimes gadījumā, kad viņai uzkrita 70 kilogramus smagais zemūdenes lūkas vāks. Taču pēc Vallas galvas atrašanas Madsena advokāts izmeklētājiem paziņoja, ka viņa klients uz jautājumiem vairs neatbildēšot.

Piemiņas pasākumu Vallas bijušajā augstskolā apmeklēja ap simt cilvēkiem, kuru vidū bija ģimenes locekļi, studiju biedri un pasniedzēji. Viņi dalījās atmiņās par jauno sievieti, kurā ass prāts apvienojās ar bērnišķīgu zinātkāri par apkārtējo pasauli.

Vallas ģimene izveidojusi viņas vārdā nosauktu stipendiju. Universitātei izdevies savākt vairāk nekā 110 000 ASV dolāru. Tos sadalīs vairākām jaunām un apņēmīgām žurnālistikas studentēm, kuras, runājot Vallas vārdiem, pētīs «dumpinieciskās zemūdens straumes».

«Ikviena no mums būtu devusies iekšā tajā zemūdenē. Kāpēc ne? Es būtu gājusi,» intervijā laikrakstam «The New York Times» sacīja Kolumbijas Universitātes žurnālistikas fakultātes profesore Nina Bermana.

Trešdienas piemiņas pasākumā ģimenes locekļi, draugi un paziņas Vallu raksturoja ar vārdiem «atjautīga», «neatlaidīga», «apņēmīga» un «bez aizbildinājumem».

Vallas nāve rosinājusi izmeklētāju aizdomas, ka Madsens varētu būt vainojams vēl citu sieviešu slepkavībās. Viņam piederošajā cietajā diskā tika atrasti asinis stindzinoši sieviešu spīdzināšanas un slepkavību video, taču Madsens aizbildinājās, ka disks esot bijis pieejams visiem viņa kolēģiem uz zemūdenes.

Dānijas policija plāno veikt DNS analīzes, lai pārbaudītu Madsena iespējamo saistību ar citiem vardarbīgiem noziegumiem. TV24 vēsta, ka Skanes dienvidu reģionā vairāku gadu laikā reģistrētas aptuveni 120 neatklātas slepkavības, tostarp arī tādas, kurās upuru ķermeņi ir sadalīti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu