Sīrijā nogalināta slavenākā britu džihādiste - «Baltā atraitne»

TVNET/The Independent
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Medijos parādījušās ziņas, ka ASV uzlidojumā Sīrijā nogalināta slavenākā britu džihādiste Sallija Džonsa, kas dzimtenes medijos iesaukta par «Balto atraitni», vēsta «The Independent». Džonsa 2013.gadā ar dēlu pametu Kentu, lai pievienotos teroristu grupējumam «Islāma valsts». Tiek uzskatīts, ka viņa bija viena no džihādistu aktīvākajām vervētājām un piedalījās arī teroraktu plānošanā.

Anonīms informācijas avots britu medijiem apgalvojis, ka Džonsa tika nogalināta jūnijā netālu no Sīrijas un Irākas robežas. Domājams, ka viņa no Rakas bēga uz Majadīnu, kur atrodas viens no pēdējiem palikušajiem «Islāma valsts» perēkļiem. Uzlidojuma rezultāts neesot izziņots publiski, baidoties, ka tajā bojā gāja arī Džonsas 12 gadus vecais dēls Džodžo, pavēstīja informācijas avots Lielbritānijas valdībā.

Džonsa 2013.gadā aizbrauca no Lielbritānijas, lai pievienotos teroristu organizācijai. Drīz vien viņa apprecējās ar pakistāņu izcelsmes britu hakeri Džunaidu Huseinu, kuru nogalināja uzlidojumā 2015.gadā.

Jūlijā britu «Islāma valsts» kaujinieka sieva Aiša raidorganizācijai SKY stāstīja, ka teroristu kontrolētā teritorijā esot satikusi Džonsu, kura esot bijusi nelaimīga un vēlējusies atgriezties mājās. Taču viņas dēls Džodžo esot pieslējies džihādistu idejām un atteicies atgriezties Lielbritānijā.

«Viņa raudāja un gribēja braukt atpakaļ uz Lielbritāniju, bet «Islāma valsts» viņai to neļāva,» stāstīja Aiša.

Ziņas par džihādistu nāvi parasti ir grūti pārbaudīt, un dažkārt teroristu līderi tomēr izrādās dzīvi vairākus mēnešus pēc ziņām par to nogalināšanu. Arī ziņas par Džonsas nāvi nav iespējams nešaubīgi pierādīt, jo nevar iegūt DNS paraugus.

Džonsa bija meklētāko islāmistu teroristu vidū. Tiek uzskatīts, ka viņa plānoja 2015.gadā plānoja teroraktu pret Lielbritānijas karalieni Elizabeti II. 2016.gadā viņa mudināja sievietes veikt teroraktus dažādās Lielbritānijas pilsētās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu