«Hamas» un «Fatah» paraksta vienošanos par izlīgšanu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Palestīniešu konkurējošie politiskie grupējumi «Hamas» un «Fatah» ceturtdien Kairā parakstījuši vienošanos par izlīgšanu.

Vienošanos parakstīja «Fatah» delegācijas vadītājs Azams al Ahmads un «Hamas» politbiroja vadītāja vietnieks Salihs al Aruri, klātesot Ēģiptes izlūkdienesta vadītājam Halidam Favzi.

«Hamas» un «Fatah» vienojušies līdz 1.decembrim nodrošināt, ka palestīniešu pašpārvaldes valdība varēs Gazas joslā pilnībā pildīt savus pienākumus.

Pie robežšķērsošanas punktiem uz Gazas joslas robežas ar Ēģipti tiks ievietoti palestīniešu pašpārvaldes drošības spēki, paziņoja al Ahmads. Tas, domājams, novedīs pie Ēģiptes un Izraēlas īstenotās Gazas joslas blokādes atvieglošanas, uzlabojot humāno situāciju anklāvā, kur mīt aptuveni divi miljoni cilvēku.

Visas palestīniešu politiskās organizācijas tuvāko divu nedēļu laikā sāks plašākas sarunas par nacionālās vienotības valdības izveidošanu, un Ēģipte uzaicinājusi visas palestīniešu frakcijas uz tikšanos Kairā 21.novembrī.

Tikmēr Izraēla paziņojusi, ka vienošanās ietvaros «Hamas» ir jāatbruņojas un jāatzīst Izraēla.

«Jebkādai izlīgšanai starp palestīniešu pašpārvaldi un «Hamas» ir jāietver starptautisko līgumu un [Tuvo Austrumu miera] kvarteta nosacījumu ievērošana, no kuriem pirmais ir Izraēlas atzīšana un «Hamas» demilitarizēšana,» pavēstīja Izraēlas valdības amatpersona.

Sarunas Kairā bija nākamais solis izlīguma procesā pēc aizvadītajā nedēļā notikušā būtiskā pavērsiena, kad palestīniešu pašpārvaldes premjerministrs Rami Hamdalla pirmo reizi kopš 2015.gada vizītē apmeklēja «Hamas» pārvaldīto Gazas joslu, bet viņa ministri oficiāli pārņēma kontroli pār valdības departamentiem Vidusjūras piekrastes anklāvā.

Kopš 2006.gada janvārī palestīniešu parlamenta vēlēšanās uzvarēja «Hamas», tās attiecības ar vēlēšanās zaudējušo palestīniešu pašpārvaldes prezidenta Mahmuda Abasa grupējumu «Fatah» bijušas saspīlētas, spriedzei dažkārt pāraugot bruņotās sadursmēs. Līdz šim palestīniešu teritorijās pastāvēja faktiska divvaldība - Gazas joslu kontrolēja «Hamas» valdība, bet Rietumkrastu - Abasa izveidotie ministru kabineti.

Līdz šim visi mēģinājumi samierināt abus grupējumus bijuši neveiksmīgi un «Hamas» kļuvis arvien neatkarīgāks, pēdējo desmit gadu laikā trīs reizes iesaistoties karadarbībā ar Izraēlu.

Tomēr Ēģiptes aktīvās lomas dēļ daļa analītiķi pieļauj, ka šoreiz sarunas varētu izdoties.

Galvenais jautājums sarunās ir «Hamas» kaujinieku loma Gazā nākotnē un, cik liela ir «Hamas» gatavība nodot kontroli pār drošību Gazas joslā palestīniešu pašpārvaldei.

Jautājums par attiekšanos no militārās kontroles sarunās ceturtdien netika apspriests.

Palestīniešu pašpārvaldes prezidenta Mahmuda Abasa padomnieks Nabils Šāts telefonintervijā ziņu aģentūrai DPA sacīja, ka kontrole pār drošību «patiesībā ir vienīgā problēma».

«Visas pārējās problēmas ir atrisināmas, un tādēļ militārās drošības jautājums būs pēdējais jautājums dienaskārtībā,» viņš piebilda.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu