Irākas armija sākusi operāciju Kirkūkas pārņemšanai

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pieaugot spriedzei pēc septembrī notikušā Kurdistānas neatkarības referenduma, Irākas armija piektdien sākusi operāciju kurdu ieņemto pozīciju pārņemšanai Kirkūkas provincē, aģentūrai AFP pavēstījis kāds irākiešu ģenerālis.

«Irākas bruņotie spēki devušies uz priekšu, lai atgūtu armijas pozīcijas, kas tika zaudētas 2014.gada jūnija notikumu laikā,» sacīja ģenerālis, kurš nevēlējās atklāt savu vārdu.

2014.gadā, kad teroristiskā grupējuma «Islāma valsts» kontrolē nonāca plašas teritorijas uz ziemeļiem un rietumiem no Bagdādes, daudzas Irākas armijas vienības sabruka un to kontrolētās pozīcijas pārņēma kurdu zemessardze pešmergi.

Tikmēr, bažījoties par iespējamo Irākas armijas uzbrukumu, Kurdistānas varasiestādes izsludinājušas trauksmes stāvokli un devušas rīkojumu pešmergu vienībām ieņemt pozīcijas ap Kirkūkas pilsētu.

«Tūkstošiem [vīru lielas] smagi bruņotas pešmergu vienības tagad pilnībā atrodas savās pozīcijās ap Kirkūku,» tviterī paziņojis viens no Kurdistānas autonomā reģiona prezidenta Masuda Barzani padomniekiem, piebilstot, ka zemessargiem dota pavēle aizstāvēt pilsētu «par jebkuru cenu».

Kirkūkas province, kurā dzīvo kā kurdi, tā arī arābi un turkmēņi, neietilpst autonomajā Kurdistānas reģionā, taču 25.septembrī arī tur, tāpat kā pārējās trijās kurdu provincēs, notika neatkarības referendums, kurā pārliecinošs vairākums balsotāju atbalstīja atdalīšanos no Irākas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu