Turcijas spēki sāk pozīciju ierīkošanu Sīrijas Idlibas provincē

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Turcijas drošības spēki, kas ceturtdien iegāja Sīrijas Idlibas provincē, piektdien sākuši ierīkot tur novērošanas pozīcijas, kuru mērķis acīmredzot ir kurdu kaujinieku iegrožošana, ziņo nemiernieku grupējuma «Brīvā Sīrijas armija» pārstāvis Mustafa Sedžari.

Nemiernieki un aculiecinieki ziņo, ka Idlibas provincē iebraukusi aptuveni 30 militāro spēkratu liela kolonna.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans par šo spēku izvietošanu paziņoja sestdien, norādot, ka Turcija veic «nopietnu operāciju» kopā ar nemiernieku grupējumiem, ko tā atbalsta, un šī operācija notiek saskaņā ar septembrī ar Irānu un Krieviju panākto vienošanos par «deeskalācijas» zonas izveidošanu.

Turpinot atbalstīt spēkus, kas cīnās pret Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu, Turcija kopš pagājušā gada koncentrējusies uz savas robežas aizsardzību gan pret islāmistu teroristiem, gan kurdu spēkiem, kas kontrolē lielu daļu Sīrijas pierobežas.

Astanā panāktā vienošanās starp Turciju un Krieviju un Irānu, kuras atbalsta Asada režīmu, paredz karadarbības samazināšanu vairākos Sīrijas reģionos, tostarp Idlibā un tuvējos apgabalos.

Kaujinieku grupējums «Hayat Tahrir al-Sham», kas kontrolē lielu daļu šīs teritorijas, nav iesaistīts šajā «deeskalācijas» zonas izveidošanā, un nesaprotas ar vairākiem nemiernieku grupējumiem, kurus atbalsta Turcija.

Tomēr «Hayat Tahrir al-Sham» kaujinieki ceturtdien nodrošināja eskortu Turcijas konvojam, ziņoja aculiecinieki, piebilstot, ka, iespējams, šo spēku starpā konfliktu nebūs.

Sīrijas ziemeļrietumu apgabalu iedzīvotāji un Londonā bāzētā cilvēktiesību organizācija «Syrian Observatory of Human Righs» (SOHR) mēnešiem ilgi ziņojuši par intensīviem reidiem Idlibā un tās apkārtnē.

Sedžari sacīja, ka Turcijas spēki izvietoti saskaņā ar Astanas vienošanos, lai nodrošinātu apgabala aizsardzību pret Krievijas un Asada režīma spēku gaisa uzlidojumiem un izjauktu jebkādus Sīrijas kurdu Tautas aizsardzības vienību (YPG) mēģinājumus sagrābt teritoriju savā kontrolē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu