Baltijas jūra izskalojusi sirdi plosošas pagātnes liecības no prāmja «Estonia» katastrofas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Somijā atrod glābšanas riņķi no pirms 23 gadiem nogrimušā prāmja "Estonia"
Somijā atrod glābšanas riņķi no pirms 23 gadiem nogrimušā prāmja "Estonia" Foto: facebook.com/Tvarminne

Somijā atrasti skumji suvenīri no prāmja «Estonia» katastrofas, kas notika pirms 23 gadiem. Pie Jusāri salas krastiem kāda zoologu komanda krūmos atrada glābšanas riņķi ar nogrimušā kuģa nosaukumu.

Tvarminnes Zooloģijas stacija savā «Facebook» kontā raksta, ka zinātnieku komanda uz Jusāri devusies pētīt invazīvu rožu krūmu sugu. Taču tur atradās kas cits - vecu glābšanas riņķi ar prāmja «Estonia» nosaukumu. Pētnieki uzskata, ka riņķi sabojājis spiediens, kad tas no kuģa vraka uzpeldēja virs ūdens daudzus gadus pēc avārijas.

Stacijas pārstāve Joanna Norko portālam TVNET pastāstīja, ka glābšanas riņķi drīzumā nogādās vietējā jūras muzejā.

Prāmis «Estonia» nogrima 1994.gada 28.septembrī. Joprojām ar daudzām neskaidrībām apvītā «Estonia» nogrimšana prasīja vairāk nekā 800 pasažieru un apkalpes locekļu dzīvības, kuru skaitā bija arī cilvēki no Latvijas. Lielākais upuru skaits bija no Zviedrijas un Igaunijas.

Dienu pēc katastrofas trīs iesaistīto valstu – Somijas, Igaunijas un Zviedrijas – valdību starptautiskā avārijas izmeklēšanas komisija secināja, ka atbildība par notikušo jāuzņemas vācu kuģubūvētavai «Meyer – Werft» un neprofesionālajai kuģa apkalpei. Izmeklēšana turpinājās vairākus gadus, bet bez jauniem atklājumiem.

Saistībā ar «Estonia» nogrimšanu ir daudz neatbildētu jautājumu un teoriju. Bojāejas vietai tika uzbērtas 400 000 tonnu smilšu un akmeņu. Trīs mēnešus pēc katastrofas Zviedrijas valdība paziņoja, ka netiks veikti nekādi niršanas un izpētes darbi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu