Irākas armija noliedz, ka būtu sākusi operāciju Kirkūkas pārņemšanai

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Irākas armija piektdien noliegusi mediju ziņoto, ka tā sākusi operāciju kurdu ieņemto pozīciju pārņemšanai Kirkūkas provincē. Irākas armijas paziņojumā teikts, ka tiek veiktas tikai «meklēšanas un tīrīšanas operācijas» apgabalos, kas atkaroti teroristu grupējumam «Islāma valsts».

Tomēr augsta ranga armijas komandieris, kurš vēlējās saglabāt anonimitāti, ziņu aģentūrai DPA atklāja, ka Irākas bruņotie spēki devušies uz apgabaliem, kurus netālu no Kirkūkas pilsētas kontrolē kurdu zemessardze pešmergi.

Kāds avots ziņoja, ka tiešas sadursmes starp abiem spēkiem nav notikušas, jo pešmergi iepriekšējā naktī pametuši pozīcijas.

2014.gadā, kad teroristiskā grupējuma «Islāma valsts» kontrolē nonāca plašas teritorijas uz ziemeļiem un rietumiem no Bagdādes, daudzas Irākas armijas vienības sabruka un to kontrolētās pozīcijas pārņēma kurdu zemessardze pešmergi.

Pešmergi iepriekš piektdien ziņoja, ka Irākas spēki ar sabiedrotajiem kaujiniekiem gatavojas uzbrukt Kirkūkai, un solīja aizstāvēt Kurdistānas tautu.

Kirkūkas province, kurā dzīvo kā kurdi, tā arī arābi un turkmēņi, neietilpst autonomajā Kurdistānas reģionā, taču 25.septembrī arī tur, tāpat kā pārējās trijās kurdu provincēs, notika neatkarības referendums, kurā pārliecinošs vairākums balsotāju atbalstīja atdalīšanos no Irākas.

Irākas premjerministrs Haiders al Abadi ceturtdien noraidīja iespēju izmantot armiju pret Kurdistānas reģionu, kas bažījas par šādu pavērsienu pēc septembrī notikušā neatkarības referenduma.

Bagdāde ir noteikusi lidojuma aizliegumu un aicinājusi kaimiņvalstis saraut ekonomiskās saites ar Kurdistānu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu