47 sievietes no Latvijas pārdotas nežēlīgai laulībai ar trešo valstu pilsoņiem Īrijā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Īrijas Imigrācijas padomes jaunākajā ziņojumā atklāts, ka Īrijas policija nopratinājusi 47 sievietes no Latvijas, kuras Īrijā tika pārdotas ar vienu mērķi – lai nonāktu nežēlīgā laulībā ar trešo valstu pilsoņiem, vēstī portāls «Baltic-Ireland.ie», atsaucoties uz «The Irish Times».

Visām sievietēm par laulību noslēgšanu tika samaksāts avansā, un neviena no viņām likumsargiem neesot sūdzējusies.

Daudzas savervētas sociālās saziņas vietnē «Facebook».

Gandrīz divas trešdaļas no atklātajiem cilvēktirdzniecības upuriem Īrijā pakļauti seksuālai izmantošanai. No 311 iespējamiem upuriem, par kuriem policijai tika paziņots vai kurus tā atklāja pēdējo piecu gadu laikā, 197 (63%) sieviešu vai meiteņu tika pārdotas prostitūcijā.

Vēl 82 cilvēki pakļauti ekspluatācijai darbā, tostarp 23 vīrieši no Rumānijas, kuri tika izmantoti atkritumu pārstrādes rūpnīcā.

Apmēram 50 sievietes tika ievestas valstī, lai tās kļūtu par «au pair» auklēm.

Padomes ziņojumā, kas ir daļa no visas Eiropas projekta TRACKS, konstatēts, ka cilvēku skaits, kuri tiek tirgoti darba ekspluatācijas nolūkos, daļēji pieaug. Galvenās nozares, kur šie cilvēki nonāk, ir lauksaimniecība, zivsaimniecība, mājsaimniecības darbi, aprūpe mājās un restorāni.

Jauna tendence ir saistīta ar automobiļu mazgāšanas vietām, ko vada organizētas noziedzīgās grupas, īpaši no Rumānijas, kas vervē vīriešus bezdarbniekus un sola labi apmaksātu darbu Īrijā.

ES dalībvalstu pilsoņi (121) ir lielākā cilvēktirdzniecības upuru grupa, kam seko ārzemēs dzīvojoši Īrijas pilsoņi (73) un cilvēki no Rietumāfrikas (50), visbiežāk, no Nigērijas.

Tomēr ziņojumā ir uzsvērts, ka publiskotie skaitļi neatspoguļo smago Īrijas cilvēktirdzniecības fenomenu, jo upurus ir grūti identificēt.

Ziņojumā ir iekļauti ieteikumi, ko Eiropas Padomes ekspertu grupa cīņā pret cilvēku tirdzniecību (GRETA) ir sagatavojusi savā ziņojumā par Īriju, kas publicēts pirms divām nedēļām.

GRETA aicina steidzami rīkoties, lai pilnveidotu identifikācijas procesu, lai patvēruma meklētājus oficiāli varētu identificēt kā cilvēku tirdzniecības upurus pat tad, ja viņi patlaban gaida patvēruma piešķiršanas procedūru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu