ASV mēģina mazināt saspīlējumu starp Irākas un kurdu spēkiem

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FRANCK ROBICHON / EPA

ASV aizsardzības ministrs Džeimss Matiss piektdien paziņoja, ka Vašingtona strādā pie saspīlējuma mazināšanas starp Irākas federālajiem un kurdu spēkiem, mudinot tos koncentrēties uz cīņu pret džihādistiem.

«Mēs cenšamies pieklusināt toni un izdomāt, kā varam virzīties uz priekšu, nezaudējot skatu uz ienaidnieku,» sacīja Matiss. «Visiem ir jāsaglabā koncentrācija uz «Islāma valsti«. Mēs nevar tagad vērsties viens pret otru. Mēs nevēlamies iekļūt apšaudē.»

Irākas spēki piektdien atkal ieņēma pozīcijas Kirkūkas provincē, kuras tie zaudēja 2014.gadā, kad teroristiskā grupējuma «Islāma valsts» kontrolē nonāca plašas teritorijas uz ziemeļiem un rietumiem no Bagdādes un daudzas Irākas armijas vienības sabruka un to kontrolētās pozīcijas pārņēma kurdu zemessardze pešmergi.

Augsta ranga kurdu amatpersona savukārt pavēstīja, ka tūkstošiem smagi bruņoti kurdu kaujinieki izvietoti ap Kirkūkas pilsētu un viņiem dota pavēle to aizsargāt par «jebkuru cenu».

Irākas federālie spēki un kurdu zemessardze ir abi svarīgākie sabiedrotie ASV vadītajā koalīcijā pret «Islāma valsti».

Kirkūkas province, kurā dzīvo kā kurdi, tā arī arābi un turkmēņi, neietilpst autonomajā Kurdistānas reģionā, taču 25.septembrī arī tur, tāpat kā pārējās trijās kurdu provincēs, notika neatkarības referendums, kurā pārliecinošs vairākums balsotāju atbalstīja atdalīšanos no Irākas.

Irākas premjerministrs Haiders al Abadi ceturtdien noraidīja iespēju izmantot armiju pret Kurdistānas reģionu, kas bažījas par šādu pavērsienu pēc septembrī notikušā neatkarības referenduma.

Bagdāde ir noteikusi lidojuma aizliegumu un aicinājusi kaimiņvalstis saraut ekonomiskās saites ar Kurdistānu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu