«Mēs gribam atriebties»: jezīdu sieviešu vienība ar ieročiem rokās pret «Islāma valsti»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Jezīdu kaujinieces, kuras etniskās minoritātes apdzīvotajā Sindžāras pilsētā gandrīz zaudēja dzīvību teroristu grupējuma «Islāma valsts» rokās, apņēmušās atbrīvot citus jezīdus - un visas sievietes, kas nokļuvušas džihādistu gūstā, vēsta «The Independent».

Sindžāra ieguvusi bēdīgu slavu kā viena no vietām, kur pieredzētas zvērīgākās «Islāma valsts» nežēlības - genocīds pret jezīdiem. Vīrieši tika nošauti, bet sievietes - nolaupītas, lai kļūtu par seksa verdzenēm. Šonedēļ ASV atbalstītā Sīrijas kurdu un arābu bruņoto formējumu alianse Sīrijas Demokrātiskie spēki (QSD) paziņoja, ka pēc vairākus mēnešus ilgām kaujām ar «Islāma valsts» džihādistiem ir pilnībā atkarojusi Raku.

Taču, kamēr «Islāma valsts» nebūs pilnībā sakauta, diez vai Sindžāras Sieviešu aizsardzības vienība (SSA) beigs pastāvēt. Vienībā ir astoņas sievietes. Viņu vecums - no 20 līdz 26 gadiem. Viņas visas cietušas no «Islāma valsts» zvērībām un pazīst vēl citas sievietes, kuras izcietušas smagu vardarbību vai tikušas nogalinātas.

Foto: AFP/Scanpix
««Islāma valsts» ir briesmoņi,» norāda 26 gadus vecā Darsima. «Ir notikušas 73 jazīdu masu slepkavošanas. Mēs cenšamies pasargāt savus cilvēkus, un mēs gribam atriebību.»

Pilsoņu karš Sīrijā turpinās jau septīto gadu. Tajā miris gandrīz pusmiljons cilvēku. Pirms kara Sīrijā dzīvoja 22 miljoni cilvēku, no kuriem lielākā daļa tagad izkaisīti pa visu pasauli.

Foto: AFP/Scanpix

«Pirms «Islāma valsts» atnākšanas es mācījos skolā,» stāsta vienības snaipere Nagasina. «Nekad nebūtu domājusi, ka iemācīšos izmantot ieročus un būšu neatkarīga. Tagad mēs varam paļauties uz sevi. Mēs zinām, kā cīnīties.»

«Ja mēs, sievietes, jau sākumā būtu bijušas bruņotas un zinātu, kā sevi aizstāvēt, varbūt mūsu slepkavošana nebūtu notikusi,» uzsver Ajidza.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu