Mēnesi pēc vētras: daudzviet Puertoriko joprojām nav elektrības, ūdens un pārtikas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc viesuļvētru «Irma» un «Marija» plosīšanā Puertoriko simtiem ciemu nonāca vēl nepieredzētā krīzē - daudzviet joprojām nav elektrības, ir nobloķēti ceļi un traucēti telefonsakari, vēsta aģentūra «Reuters». ASV armijas brigāde nogādājusi vietējiem iedzīvotājiem tik ļoti nepieciešamo ūdeni un pārtiku.

Pašlaik elektrības nav 85% no visām mājsaimniecībām Puertoriko. ASV piederošās teritorijas valdība apņēmusies līdz decembrim atjaunot elektrības padevi 95% māju uz salas.

Lai arī pagājis gandrīz mēnesis, kopš «Marija» brāzās pāri Puertoriko, salas iedzīvotāju dzīve joprojām nav atgriezusies normālās sliedēs. Trūkst dzeramā ūdens, un daudzi cilvēki izmisumā dzer neattīrītu ūdeni no attīrīšanai paredzētajām akām, riskējot ar savu veselību. Puertoriko ūdensapgādes dienests aplēsis, ka dzeramais ūdens pašlaik nav pieejams 30% iedzīvotāju, vēsta CNN.

Arī dzīve bez elektrības nav vienkārša. Vairums puertorikāņu paļaujas uz elektrības ģeneratoriem, ar kuriem slimnīcās tiek uzturēti mākslīgās elpināšanas un dialīzes aparāti, bet mājās tie noder sadzīves elektronikas darbināšanai. Taču elektrības trūkuma dēļ nedarbojas maksājumu kartes un bankomāti, un daudzi iedzīvotāji tādēļ nevar uzlādēt mobilos tālruņus un piekļūt internetam.

Nesen durvis no jauna vēra Puertoriko lielākie veikali un restorāni, kam pieejami ģeneratori. Taču tas ir tikai pagaidu risinājums. ASV pārmesta vilcināšanas ar palīdzības sniegšanu Puertoriko, kas ir ASV piederoša teritorija, nevis viens no štatiem.

Patlaban salā atrodas 14 300 ASV armijas personāla un 68 helikopteri, kas nodarbojas ar palīdzības sniegšanu Puertoriko iedzīvotājiem, apliecināja ASV Aizsardzības departaments. Lielākā daļa iesaistīto armijas darbinieku ir loģistikas speciālisti, mediķi un aviācijas speciālisti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu