Katalonijai līdz ceturtdienai jāsniedz skaidra atbilde par neatkarību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Katalonijas reģiona premjerministrs Karless Pudždemons pretēji Madrides prasībai nav līdz pirmdienas rītam viesis skaidrību jautājumā par to, vai viņš ir pasludinājis Katalonijas neatkarību, pirmdien atzina Spānijas vicepremjere Soraja Saensa de Santamarija, mudinot Pudždemonu skaidri formulēt savu nostāju līdz ceturtdienas plkst.10.

(Papildināta ziņa.)

«Valdība pauž nožēlu, ka Katalonijas valdības prezidents nolēmis neatbildēt uz šīs valdības prasību,» preses konferencē sacīja vicepremjere. «Tas, ko mēs prasījām, un tas, ko mēs prasām, ir skaidrība.»

Katalāņu līderim ir laiks līdz ceturtdienas rītam, lai atsauktu 10.oktobrī spertos soļus, kad Pudždemons parakstīja Katalonijas neatkarības deklarāciju, vienlaikus atliekot neatkarības pasludināšanu uz dažām nedēļām. Tādējādi Pudždemons izvairītos no konstitūcijas 155.panta piemērošanas, norādīja Santamarija.

Šis pants ļauj centrālajai valdībai pilnīgi vai daļēji apturēt Katalonijas autonomiju.

«Tas nav sarežģīti - nākt pie prāta [nākamo] trīs dienu laikā,» piebilda vicepremjere.

Pudždemona vēstulē paustais aicinājums uz dialogu «nav īsts», sacīja Santamarija, uzsverot, ka jebkuram dialogam ir jānotiek «likuma ietvaros, ar maksimālu skaidrību un [nacionālajā parlamentā]».

Vicepremjere atteicās paskaidrot, kādas varētu būt 155.panta piemērošanas sekas. Šis pants ir formulēts vispārīgi un nekad nav ticis piemērots.

Vairums komentētāju uzskata, ka tā piemērošana nenovedīs pie tūlītējām drakoniskām sekām.

Katalāņu neatkarības kustības līderi brīdināti, ka viņiem draud aizturēšana un lieli naudassodi.

Piemērojot 155.pantu, Spānijas valdība var pārņemt kontroli pār katalāņu policiju, izformēt reģionālo parlamentu un izsludināt jaunas vēlēšanas.

Pudždemons pirmdien vēstulē informēja Spānijas centrālo valdību, ka vēlas «atlikt» uz diviem mēnešiem soļus, kas būtu vērsti uz reģiona neatkarību, lai varētu sākt sarunas ar Madridi.

«Nākamos divus mēnešus mūsu galvenais mērķis ir iesaistīt jūs dialogā» un ļaut «starptautiskajiem, spāņu un katalāņu» vidutājiem «atvērt sarunu ceļu».

Pudždemons vēstulē Spānijas centrālajai valdībai tomēr nav viesis skaidrību par to, vai viņš ir pasludinājis Katalonijas neatkarību no Spānijas.

Katalonijas parlamentam ir «demokrātisks mandāts» atdalīties no Spānijas, norādīja premjers, uzsverot, ka viņš vēlas runāt «par problēmu, kura ir radusies katalāņu tautas vairākumam, kas vēlas nostāties uz ceļa, lai kļūtu par neatkarīgu valsti Eiropā».

Pagājušajā nedēļā Spānija pieprasīja Pudždemonam līdz pirmdienai skaidri formulēt, vai Katalonija ir atdalījusies no Spānijas.

Pirmdienas vēstulē Pudždemons uz jautājumu «vai jūs esat pasludinājis Katalonijas neatkarību» nav atbildējis ar «jā» vai «nē», kā to bija pieprasījusi Spānijas valdība.

Vēstulē Pudždemons arī pieprasīja Spānijas varasiestādēm izbeigt «visas represijas», kā arī pauda vēlmi tikties ar Spānijas premjerministru Marjano Rahoju «iespējami drīz».

Rakstiskajā atbildē Rahojs uzsvēra, ka skaidrība ir «absolūti nepieciešama».

«Es ceru, ka stundās, kas ir atlikušas līdz otrā termiņa beigām, jūs atbildēsiet ar visu skaidrību, ko pieprasa pilsoņi un likums.»

Kā ziņots, Katalonijas premjerministrs Pudždemons, pamatojoties uz 1.oktobrī notikušā referenduma rezultātiem, otrdien parakstīja neatkarības deklarāciju, taču paziņoja, ka tās pasludināšana atlikta uz dažām nedēļām, lai varētu uzsākt sarunas ar Madridi.

Avoti jau iepriekš pieļāva, ka, nesaņemot apmierinošu atbildi līdz pirmdienai, Madride atvēlēs katalāņiem vēl dažas dienas pārdomām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu