«Pasaulē nejēdzīgākajā lidostā» nolaižas pirmā lidmašīna

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Nedēļas nogalē notika pirmais komerciālais lidojums uz Lielbritānijai piederošo Svētās Helēnas salu, kur atrodas par pasaulē bezjēdzīgāko nokristīta lidosta. Tās izbūvēšana uz nomaļās vulkāniskās salas izmaksāja 285 miljonus sterliņu mārciņu (320 miljonus eiro), taču diez vai gaidāms milzīgs tūristu pieplūdums.

Pirmā lidmašīna Svētās Helēnas salā ieradās no Johannesburgas, un 68 salonā esošie pasažieri nolaižoties aplaudēja un gavilēja.

«Nekad neesmu jutusies tik emocionāli pacilāta,» stāstīja britu ceļojumu aģente Libija Vīra-Brīna, kura jau 12 gadus uz britu aizjūras teritoriju vada ekskursijas ar kuģi, jo līdz šim salai ar lidmašīnu nevarēja piekļūt. «Domāju, ka šī diena nekad nepienāks.»

Uz Atlantijas okeāna vidū esošās salas dzīvo 4500 cilvēki. Svētās Helēnas sala par britu koloniju kļuva 1658.gadā, un tās slavenākais iemītnieks bija franču karavadonis Napoleons Bonaparts, kurš tur izsūtījumā nomira.

Plāni Svētās Helēnas salā uzcelt lidostu aizsākās jau pagājušā gadsimta 30.gados. Klinšainajā salā nebija viegli atrast līdzenu vietu lidostas izveidošanai, taču pēc ilgas kavēšanās un izmaiņām sākotnējos plānos, kas ievērojami sadārdzināja būvniecību, 2016.gadā beidzot tika skrejceļš un lidostas terminālis.

Taču atvēršana aizkavējās līdz pat šī gada rudenim, jo testa lidojumos tika konstatēti spēcīgi sānu vēji, tāpēc drošības apsvērumu dēļ tur atļauts nolaisties tikai maza izmēra pasažieru lidmašīnām.

Ņemot vērā Lielbritānijas taupības pasākumus, medijos jaunā būve ieguva palamu «pasaulē nejēdzīgākā lidosta». Tās izmaksas, izdalot uz katru Svētās Helēnas salas iedzīvotāju, pārsniedz 60 000 mārciņas (67 000 eiro).

Ik nedēļu notiks viens lidojums uz un no Johannesburgas. Svētās Helēnas salā pieejami vairāk nekā simt viesnīcu numuri, kuros var izmitināt tūristus, taču lidmašīnu lieluma ierobežojums nozīmē, ka tur gadā varēs uzņemt ne vairāk kā 3500 tūristus.

Svētās Helēnas salā var apskatīt Napoleona māju, nirt un baudīt pastaigas dabā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu