Kurdu un arābu alianse paziņo, ka džihādistiem pilnībā atkarojusi Raku

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV atbalstītā Sīrijas kurdu un arābu bruņoto formējumu alianse Sīrijas Demokrātiskie spēki (QSD) otrdien paziņoja, ka pēc vairākus mēnešus ilgām kaujām džihādistu grupējumam «Islāma valsts» ir pilnībā atkarojusi Raku.

(Ziņa papildināta.)

«Rakā viss ir beidzies. Mūsu spēki ir pilnībā pārņēmuši kontroli Rakā,» apliecināja QSD pārstāvis sakariem ar presi Talals Sello.

Aptuveni 90% Rakas QSD kontrolē atradās jau kopš septembra beigām, tomēr alianse kavējas atkarot džihādistiem pēdējos pretošanās perēkļus, bažījoties, ka daudzi civilisti tiek izmantoti kā dzīvais aizsegs.

Lielbritānijā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija «Syrian Observatory for Human Rights» (SOHR) ziņo, ka četru mēnešu laikā, kamēr notika kaujas, Rakā nogalināti aptuveni 3250 cilvēki, tostarp vismaz 1130 civiliedzīvotāji.

Simtiem cilvēku ir pazuduši bez vēsts, norādīja SOHR vadītājs Rami Abdelrahmans.

«Islāma valsts» Raku ieņēma 2014.gadā, padarot to par pašu pasludinātā kalifāta «de facto» galvaspilsētu. Kauja Rakas atbrīvošanai no džihādistiem sākās jūnijā.

«Islāma valsts» vēl nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur «kalifātu» un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Aktivizējoties operācijām pret «Islāma valsti», pēdējā laikā džihādistu kontrolētās teritorijas ievērojami sarukušas.

Grupējums cenšas nostiprināties arī Lībijā un Afganistānā, kā arī uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu