Aicina talkā EK, lai izpēta, kur paliek onkoloģijai paredzētā nauda

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Onkoloģisko pacientu organizāciju alianse vērsusies Eiropas Komisijā (EK) ar vēstuli, kurā pauž bažas par onkoloģisko slimību ārstēšanai piešķirtā finansējuma izlietojumu, kā arī aicina EK pievērst uzmanību tās doto rekomendāciju un valdības apņemšanos izpildei, informēja Krūts vēža pacientu biedrības «VITA» vadītāja Irīna Januma.

Vēstulē tiek norādīts, ka valdība apstiprinājusi veselības aprūpes pakalpojumu onkoloģijas jomā uzlabošanas plānu 2017.-2020.gadam, taču tajā paredzētās apņemšanās netiek pildītas.

Organizācijas skaidro, ka no EK atļautās budžeta deficīta atkāpes reformu īstenošanai onkoloģisko slimību diagnosticēšanai un ārstēšanai papildus šogad piešķirti 12,2 miljoni eiro, tai skaitā 5,6 miljoni eiro diagnostikas uzlabošanai. Pēc organizāciju paustā,

Veselības ministrijas pārstāvji faktiski esot atzinuši, ka līdz gada beigām no minētajiem agrīnajai diagnostikai paredzētiem 5,6 miljoniem eiro netiks izlietoti vismaz trīs miljoni eiro.

Pacientu aizstāvji arī uzsver, ka no EK atļautās budžeta atkāpes 4,1 miljons eiro šogad piešķirts onkoloģisko medikamentu kompensācijai, taču šie līdzekļi izlietoti, lai nosegtu pacientu skaita pieaugumu, nevis iekļautu zāļu kompensācijas sistēmā jaunus, inovatīvus mērķterapijas medikamentus, kas pēdējo gadu laikā iekļauti valsts apmaksāto medikamentu sarakstos vairākās Eiropas Savienības (ES) valstīs.

«Turpinot kompensēt vienīgi salīdzinoši lētos, bet aptuveni pirms pusgadsimta medicīniskajā apritē ienākušos medikamentus, netiek sasniegti valdības izvirzītie mērķi

mazināt slimības negatīvo ietekmi un novērst pacientu priekšlaicīgu nāvi. Tādējādi netiek ievērotas arī Eiropas Komisijas Latvijas valdībai dotās rekomendācijas uzlabot veselības aprūpes kvalitāti, palielināt veselības aprūpes pieejamību un efektīvāk izlietot naudas līdzekļus,» pārliecināti pacientu tiesību aizstāvji.

Nākamgad jaunu klīniski un ekonomiski efektīvu onkoloģisko zāļu kompensācijai saskaņā ar valdības apstiprināto Onkoloģijas plānu papildus paredzēti 14,5 miljoni eiro. Tomēr pacientu aizstāji uzsver, ka Veselības ministrija nav sniegusi nepārprotamu atbildi, ka šie līdzekļi ir piešķirti 2018.gada valsts budžetā un tiks tērēti paredzētajiem mērķiem.

Vēstulē teikts, ka pacientiem rodas arvien lielākas bažas, ka daļa naudas tiks novirzīta citu vajadzību apmierināšanai.

Esot izskanējusi informācija, ka daudzus miljonus eiro plānots izlietot ķīmijterapijas medikamentu šķaidīšanai paredzētām iekārtām.

Organizācijas uzsver, ka kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā onkoloģisko slimību pacienti ir labākā situācijā, jo tur, tāpat kā citās ES dalībvalstīs, inovatīvi medikamenti ir pieejami un tiek kompensēti. «Latvijā diemžēl «zaļo koridoru» izgājušie un izoperētie vairāku vēža lokalizāciju pacienti spiesti paši maksāt par zālēm, un bieži vien ir spiesti vērsties pēc palīdzības pie sabiedrības,» uzsvērts vēstulē.

«Eiropas Komisijas akceptētā veselības aprūpes finansējuma palielināšana ir devusi Latvijas valdībai iespēju uzlabot onkoloģisko un citu slimību pacientu ārstēšanu, taču Veselības ministrijas un valdības kavēšanās ar patiešām efektīvu reformu veikšanu liecina, ka šī iespēja var tikt neizmantota,» bažas pauž organizācijas.

Tādēļ tās

lūdz EK iepazīties ar Latvijas veselības aprūpē izveidojušos situāciju un aicināt Latvijas valdību ievērot pieņemtos plānus un dotos solījumus.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu