Bosnijas serbu likumdevēji rezolūcijā noraida valsts dalību NATO

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bosnijas serbu likumdevēji trešdien pieņēmuši juridiski nesaistošu rezolūciju, kurā pausti iebildumi pret valsts dalību NATO, kā arī uzsvērta nepieciešamība saglabāt militāri neitrālas valsts statusu.

Parlaments Bosnijas Serbu Republikā, kas ir viena no divām autonomajām Bosnijas-Hercegovinas daļām, pieņēmis rezolūciju par valsts militārās neitralitātes saglabāšanu, vienlaikus uzsverot, ka visus nākotnes lēmumus šajā jautājumā tas koordinēs ar Serbiju.

Ja Bosnijas serbi ir pret valsts pievienošanos NATO, Bosnijas musulmaņi un horvāti, kas sastāda 65% no valsts iedzīvotāju kopskaita, dalību aliansē atbalsta.

Abām autonomajām daļām ir arī kopīgs parlaments un trīspusēja prezidentūras institūcija, kam pirms lēmumu pieņemšanas ir jāpanāk konsenss.

Par valsts dalību NATO konsenss tika panākts pirms astoņiem gadiem, un valsts oficiāli lūdza to uzņemt aliansē. NATO piedāvāja dalību organizācijā ar zināmiem nosacījumiem, tomēr Bosnijas serbu līderi kopš tā laika savu nostāju mainījuši.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu