ES Tiesa: Auguma garuma prasības policijā diskriminē sievietes

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Eiropas Savienības (ES) Tiesa atzinusi, ka, nosakot vienādas minimālā auguma garuma prasības policistiem un policistēm, tiek īstenota netaisnīga izturēšanās pret sievietēm.

«Minimālā auguma garuma prasību noteikšana visiem kandidātiem - kā vīriešiem, tā sievietēm - ir netieša dzimumdiskriminācija, jo sievietes tādējādi tiek nostādītas nelabvēlīgākā situācijā nekā vīrieši,» trešdien paziņojumā apliecināja tiesa.

Lēmums pieņemts pēc tam, kad ar prasību tiesā bija vērsusies kāda grieķiete, kuras pieteikums mācībām Grieķijas policijas skolā ticis noraidīts, jo viņas auguma garums nav sasniedzis vienu metru un 70 centimetrus, kas bijis standarts vīriešu un sieviešu dzimuma kandidātiem.

Kā tagad skaidro ES Tiesa, kandidātu fiziskās īpašības ne vienmēr ir svarīgas uzdevumos, kas jāveic policijas amatpersonām.

Tādās policijas «funkcijās kā palīdzības sniegšana pilsoņiem un satiksmes kontrole nav skaidri nepieciešams liels fizisks spēks», teikts tiesas paziņojumā.

ES Tiesa nav tieši atbildīga par lēmuma pieņemšanu Grieķijas gadījumā. Nacionālās tiesas var vērsties ES Tiesā pēc padoma attiecībā uz nostājas atbilstību ES normām. Tomēr nacionālajai tiesai - šajā gadījumā Grieķijas tiesai - ir jāpieņem spriedums atbilstoši ES Tiesas lēmumam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu