G7: draudus rada arī «Islāma valsts» karotāju atgriešanās dzimtajās valstīs

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

G7 valstu iekšlietu ministru sanāksmē galvenā uzmanība tiks pievērsta jaunajiem draudiem, ko rada dzimtajās valstīs pēc džihādistu grupējuma «Islāma valsts» sakāves Irākā un Sīrijā pārbraukušie ārvalstu karotāji.

Vairums ārvalstu karotāju pēdējo mēnešu laikā ir pametuši «Islāma valsts» kontrolēto apvidus, bet tie, kas ir palikuši, tagad visticamāk dosies uz Turciju, lai tad no turienes censtos nokļūt Eiropā un atriebtos par viņu «kalifāta» iznīcināšanu, prognozē eksperti.

Uz Sīriju un Irāku karot džihādistu rindās no 2014. līdz 2016.gadam devušies tūkstošiem rietumvalstu ekstrēmistu, no kuriem daudzi atgriezušies dzimtajās valstīs un sarīkojuši teroraktus, kas laupījuši dzīvību desmitiem cilvēku.

Francija, kurai ar aptuveni 1000 pilsoņu ir viens no lielākajiem ārvalstu karotāju kontingentiem «Islāma valsts» rindās, nedēļas nogalē atklāti atzina, ka «būtu labāk», ja džihādisti kaujās ietu bojā.

Kaut arī robežkontrole kļuvusi stingrāka, padarot džihādistiem atgriešanos sarežģītāku, drošības eksperti brīdina par jaunu uzbrukumu iespējamību, pastiprinoties spiedienam pret «Islāma valsti».

«Līdz ar islāmistu militārajām sakāvēm Irākā un Sīrijā mums būs jāsastopas ar ārvalstu karotāju diasporas atgriešanos,» vēl pagājušajā nedēļā brīdināja Itālijas iekšlietu ministrs Marko Minniti.

«Atbilstoši aplēsēm tur no 100 valstīm ir 25 000 līdz 30 000 ārvalstu karotāju. Daži no viņiem, protams, ir nogalināti, bet ir iespējams, ka citi mēģinās atgriezties mājās - Ziemeļāfrikā un Eiropā,» viņš sacīja.

«Islāma valsts» vēl nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur «kalifātu» un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Aktivizējoties operācijām pret «Islāma valsti», pēdējā laikā džihādistu kontrolētās teritorijas ievērojami sarukušas.

Grupējums cenšas nostiprināties arī Lībijā un Afganistānā, kā arī uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu