Spānijas karalis: Valsts saskaras ar «nepieņemamu atšķelšanās mēģinājumu»

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Spānijas karalis Felipe VI piektdien emocionālā uzrunā paziņoja, ka valsts Katalonijā saskaras ar nepieņemamu atdalīšanās mēģinājumu, uzsverot, ka šis reģions ir un paliks neatņemama Spānijas sastāvdaļa.

«Mēs nevēlamies atdot to, ko mēs kopīgi esam izveidojuši,» norādīja karalis, runājot Astūrijas princeses balvu pasniegšanas ceremonijā. Viņš arī piebilda, ka Spānija ir pārvarējusi «pagātnes kļūdas», acīmredzami runājot par ģenerāļa Francisko Franko diktatūras laiku.

«Pēdējās desmitgadēs spāņi ir turpinājuši mūsu vēsturi, godājot mūsu suverēno lēmumu dzīvot demokrātijā,» paziņoja Felipe.

«Mēs esam dzīvojuši un dalījušies panākumos un neveiksmēs. piedzīvojuši triumfu un nesuši upurus, kas mūs ir vienojis priekos un bēdās. Mēs to nevaram aizmirst,» uzsvēra karalis.

Spānijas panākumi bijuši iespējami, jo valdīja «patiesa vēlme sadzīvot un saprasties, ievērojot noteikumus un demokrātijas noteikumus», norādīja 49 gadus vecais monarhs.

Felipe separātismu Katalonijā ir nosaucis par pretlikumīgu un ir atbalstījis Spānijas centrālās valdības pozīciju konfliktā ar reģiona vadību.

Katalonijas reģiona neatkarības centieni ir izraisījuši pēdējos gados lielāko politisko krīzi Spānijā.

Katalonijas valdības vadītājs Karless Pudždemons ceturtdien paziņoja, ka Katalonija pasludinās neatkarību no Spānijas, ja Madride pildīs savus draudus apturēt tās autonomiju, bet piebilda, ka šobrīd neatkarība nav pasludināta.

Tikmēr Spānijas valdība paziņoja, ka uzsāks Katalonijas valdības pilnvaru atcelšanas procedūru.

Saskaņā ar Katalonijas varasiestāžu datiem 90% balsojušo 1.oktobrī notikušajā referendumā atbalstījuši atdalīšanos no Spānijas.

Tajā pašā laikā tautas nobalsošanā piedalījās vienīgi 42% no 5,3 miljonus lielā balsstiesīgo kopskaita.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu