5 gadus un 3 mēnešus vecas māsas pārdod seksa verdzībā: FIB operācija ASV

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Divas māsas - viena-piecus gadus, otra - vien trīs mēnešus veca. Abas meitenes seksa tirdzniecībā pārdevis tuvs ģimenes draugs par 600 dolāriem, par laimi Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) veiktajā operācijā Denverā, ASV abas māsas izdevies atbrīvot.

Kā vēsta CNN, FIB pagājušajā nedēļā veicis plašu pret cilvēktirdzniecību ASV vērstu operāciju. Atbrīvoti vēl vismaz 82 cilvēktirdzniecības upuri, 120 aizdomās turētie - arestēti.

Tomēr, neskatoties uz plašajiem arestiem, atbildīgajiem dienestiem vēl priekšā daudz darba.

FIB direktors Kristofers Rrejs paziņojumā uzsvēris, ka cilvēktirdzniecība kļuvusi par nopietnu problēmu visā pasaulē. Vairumam upuru ir tikai 15 gadi.

Meiteņu pakalpojumi tiek tirgoti pie viesnīcām, tālbraucēju šoferu atpūtas vietās un internetā.

Iepriekš jau ziņots, ka cilvēktirdzniecības problēma skārusi arī Latviju.

ASV Valsts departaments augustā publicētajā globālajā ziņojumā par cilvēku tirdzniecību iezīmē drūmu ainu par situāciju Latvijā, proti, cilvēku tirgotājiem piespriež neadekvāti maigus sodus, turklāt valsts iestāžu darbiniekiem trūkst zināšanu par to, kā atpazīt cilvēku tirdzniecības upurus, informēja biedrības «Centrs Marta» pārstāve Annija Vīnkalna.

Viņa skaidroja, ka saskaņā ar Latvijas Krimināllikumu personām, kas atzītas par vainīgām cilvēku tirdzniecībā, var piespriest cietumsodu līdz 15 gadiem. Pērn pēc attiecīgā Krimināllikuma panta tika notiesāti četri cilvēki, taču nevienam no viņiem netika piespriests reāls cietumsods. «Pērn arī noslēdzās 2009.gadā ierosinātā Latvijā pirmā lieta par citu darba ekspluatāciju. Apsūdzības punkts galu galā tika atmests, un vainīgā persona tika notiesāta par citas personas nosūtīšanu seksuālai izmantošanai, piespriežot vien naudassodu,» norāda Vīnkalna.

Ziņojumā teikts, ka cilvēku tirdzniecības gadījumos Latvijas varasiestādes tiecas izvirzīt apsūdzību pēc citiem pantiem, kas paredz vieglākus sodus, piemēram, naudas atmazgāšanu, sutenerismu un personas nosūtīšanu seksuālai izmantošanai. Nesamērīgi vieglu sodu piespriešana nostāda upurus nedrošā situācijā un neattur noziedzniekus izdarīt noziegumus atkārtoti, kā arī neļauj valsts iestādēm novērtēt cilvēku tirdzniecības patiesos apjomus un piesaistīt līdzekļus tās apkarošanai, piebilda centra pārstāve.

Tāpat viņa informēja, ka šogad izdotajā Tiesībsarga ziņojumā, Latvija ir gan cilvēku tirdzniecības upuru izcelsmes, gan tranzīta un mērķa valsts. Īpaši tas attiecas uz sievietēm un saskaņā ar valdības iestāžu rīcībā esošajām ziņām pēdējos gados pieaudzis arī seksuālai izmantošanai nosūtīto bērnu skaits. Vienlaikus starptautisko institūciju ziņojumos bieži paustas bažas, ka oficiāli identificēto cilvēku tirdzniecības upuru skaits (2016.gadā tādu bija 17) neatspoguļo patieso situāciju valstī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu