Kādas «pateicības» ārstiem dod kaimiņi lietuvieši?

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Lietuvieši šogad ārstiem retāk nekā pērn devuši kukuļus naudā, bet biežāk nesuši dāvanas, liecina reprezentatīvs pētījums, ko pēc Veselības ministrijas pasūtījuma veikusi socioloģisko pētījumu kompānija «Spinter tyrimai».

Aptaujā noskaidrots, ka tādu pacientu, kas savu pateicību mediķiem pauž ar dāvanām vai naudu, salīdzinājumā ar pagājušo gadu Lietuvā bijis par 5% mazāk. Tomēr piektā daļa aptaujāto, kas apmeklējuši medicīnas iestādes, atzīst, ka tādā vai citādā veidā neoficiāli norēķinājušies ar medicīnas darbiniekiem - 13% devuši naudu, bet 7% - citas dāvanas. 2016.gadā šādu respondentu bija attiecīgi 19% un 5%.

Naudu ārstiem vai citiem mediķiem biežāk devušas sievietes, respondenti, kas vecāki par 36 gadiem, un cilvēki ar augstāku ieņēmumu līmeni.

«Pētījuma dati, kas liecina, ka korupcija samazinās, vieš optimismu,» Veselības ministrijas paziņojumā norādījusi ministra Aurēlija Verīgas padomniece Nendre Čerņauskiene.

«Redzam, ka cilvēki aizvien retāk norēķinās ar neoficiāliem maksājumiem un gada laikā par 5% samazinājies kukuļdevēju skaits. Tas ir lielisks rādītājs, taču daudziem vēl trūkst elementāru zināšanu, ka kukuļdošana uzskatāma par noziegumu un par to draud atbildība gan kukuļa devējam, gan ņēmējam.»

Mediķiem doto dāvanu skaitā biežāk minētas konfektes un šokolāde. No 7% respondentu, kas atzinušies dāvaniņu došanā, 46% ārstiem nesuši konfektes, 44% - kafiju. Pārējo materiālās pateicības izpausmju skaitā minētas citas pārtikas preces, alkohols un puķes.

Visbiežāk kukuļi doti ārstiem speciālistiem - tādā rīcībā atzinušies 38% respondentu. 32% norādījuši, ka neoficiāli devuši naudu vai citas dāvanas ģimenes ārstam, 28% - ārstam valsts līmeņa slimnīcā.

Lielākoties ar mediķiem neoficiāli tiek mēģināts norēķināties, cerot saņemt labākus, kvalitatīvākus pakalpojumus.

11% respondentu norādījuši, ka ārstniecības iestādes darbinieks pats netieši licis noprast, ka vēlētos saņemt neoficiālu piemaksu vai dāvanu, bet 1% aptaujāto atzinuši, ka mediķis to tiešā veidā pieprasījis vai lūdzis.

Kā norādījusi Veselības ministrija, pateicību ārstam pacients var paust vēstulē medicīnas iestādes vadītājam vai ministrijai, bet jebkāda neoficiāla pateicība uzskatāma par kukuli. Gadījumā, ja pacients ārstam atstājis naudu, ārstam par to jāziņo pa tālruni 112, savukārt pacientam par kukuļa izspiešanas mēģinājumu rakstveidā jāinformē Īpašās izmeklēšanas dienests un Veselības ministrija.

Aptauja veikta no 17. līdz 23.jūlijam un tajā uzklausīti 1009 respondenti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu