Sji Dzjiņpinu pārvēl Ķīnas komunistiskās partijas ģenerālsekretāra amatā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins trešdien oficiāli apstiprināts uz otru piecu gadu termiņu valdošās komunistiskās partijas ģenerālsekretāra amatā, kas automātiski ir arī Ķīnas valsts vadītāja amats.

Līdzās ar Sji tika apstiprināta jaunā politbiroja pastāvīgā komiteja, kurā viņš un premjerministrs Li Kecjans saglabājuši vietu, bet pārējie pieci locekļi nomainīti.

Tomēr sagaidāms, ka pastāvīgo komiteju aizēnos Sji, kurš nostiprinājies kā ietekmīgākais Ķīnas līderis vairākās desmitgadēs.

Ķīnas komunistiskā partija otrdien savā 19.kongresā, uz kuru ieradušies aptuveni 2300 delegāti, savos statūtos iekļāva Sji vārdu un viņa aizstāvēto ideoloģiju, tādējādi simboliski apstiprinot viņa varas pieaugumu.

Turpmāk partijas statūtos būs fiksēts Sji formulētais «sociālisms ar ķīniešu iezīmēm», kas kļūs par «bāku partijas darbam», tādējādi viņu piepulcinot komunistiskās Ķīnas «tēviem dibinātājiem».

Līdz šim partijas statūtos bija ierakstīti tikai Ķīnas komunistiskā režīma dibinātāja Mao Dzeduna un tirgus reformu arhitekta Dena Sjaopina vārdi.

Sji sociālisma «koncepts» uzsver partijas vadošo lomu ikvienā ķīniešu dzīves sfērā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu