EP atbalsta ieceri veidot vienotu ieceļotāju reģistru

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti trešdien atbalstīja vienotas elektroniskas sistēmas izveidi, kas paātrinās pārbaudes uz Šengenas zonas ārējām robežām un reģistrēs visus trešo valstu ieceļotājus, aģentūru LETA informēja EP Informācijas birojā Latvijā.

Jaunajā ieceļošanas/izceļošanas sistēmā (IIS) tiks reģistrēta informācija par trešo valstu pilsoņu ieceļošanu, izceļošanu vai lēmumu liegt ieceļošanu. Informācija tiks apkopota gan par ceļotājiem, kam nepieciešama vīza, gan tiem, kam ieceļošanai Šengenas zonā nav nepieciešams šāds dokuments. Reģistrējamā informācija būs personas vārds, pirkstu nospiedumi, sejas foto, robežas šķērsošanas datums un vieta.

IIS arī ļaus vieglāk fiksēt, vai persona ievēro īslaicīgas uzturēšanās noteikumus. Sistēma aizstās pasu zīmogošanu un paātrinās robežu šķērsošanu, vienlaikus ļaujot vieglāk atklāt noteikumu pārkāpējus. Tāpat datus uzglabās trīs gadus, bet par cilvēkiem, kas pārkāpuši uzturēšanās ilguma nosacījumus - piecus gadus.

IIS uzglabātajiem datiem varēs piekļūt, lai novērstu vai izmeklētu teroristu uzbrukumus vai citus smagus noziegumus, skaidroja birojā.

Vienlaikus jaunā sistēma nodrošinās informācijas apmaiņu starp robežpārejas punktiem, tā palīdzot novērst nelegālu ieceļošanu un atklāt uzturēšanās noteikumu pārkāpējus. Informācija būs pieejama robežsardzei un iestādēm, kas izdod vīzas. Datiem varēs piekļūt arī Eiropols, bet dalībvalstu iestādēm, kas nodarbojas ar patvēruma pieprasījumu izskatīšanu, nebūs pieejas IIS.

Informācijas birojā norādīja, ka IIS uzturēs valstis, kas pilnā apjomā piemēro Šengenas noteikumus, kā arī valstis, par kurām veikta Šengenas izvērtēšana un kam dota piekļuve Vīzu informācijas sistēmai (VIS).

Noteikumi, par kuriem jau panākta neoficiāla vienošanās ar dalībvalstīm, tika apstiprināti ar 470 balsīm, «pret» balsoja 139 deputāti, bet 50 deputāti atturējās. Savukārt, pieņemot grozījumus, kas nepieciešami, lai jauno IIS integrētu Šengenas Robežu kodeksā, 496 deputāti balsoja «par», 137 «pret» un 32 deputāti atturējās.

Paredzams, ka IIS sāks darbu 2020.gadā un tā izveides priekšlikums ir daļa no viedrobežu tiesību aktu kopuma, ar kuru Eiropas Komisija nāca klajā 2016.gada aprīlī. IIS izmaksas tiek lēstas ap 480 miljoniem eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu