EP Saharova balvu piešķirs demokrātiskajai opozīcijai Venecuēlā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vairāki Eiropas Parlamenta (EP) deputāti sociālajos tīklos apsveikuši šī gada Saharova balvas ieguvējus - demokrātisko opozīciju Venecuēlā, kas pretojas diktatora Nikolasa Maduro centieniem valstī iedibināt un nostiprināt diktatūru.

Venecuēlā jau vairākus gadus valda politiskā krīze. Šogad vairāku mēnešu garumā valstī notika plaši protesti pret valdību, kuros dzīvību zaudēja vairāk nekā 120 cilvēki. Pēc Maduro iniciatīvas notika Konstitucionālās sapulces vēlēšanās, kurās opozīcijas boikota dēļ piedalījās galvenokārt tikai Maduro lojāli kandidāti. Šomēnes Maduro lojālistu valdība uzvarēja reģionālajās vēlēšanās, taču opozīcija atteicās atzīt balsojuma rezultātus.

Maduro pārmesta totālitārisma iedibināšana valstī, kur politieslodzīto skaits pašlaik pārsniedz 600 cilvēkus, norāda EP. Cilvēktiesību organizācijas piedāvā bezmaksas palīdzību tiem, kas vardarbīgo protestu laikā tikuši iespējami patvaļīgi aizturēti, spīdzināti vai aizskarti. Starp politieslodzītajiem ir pazīstami opozīcijas līderi Leopoldo Lopess, Antonio Ledesma, Daniels Sevalloss, Jons Goikoečea, Lorāns Salehs, Alfredo Ramoss un Andrēa Gonsalesa.

Liberāļu frakcijas «Eiropas Liberāļu un demokrātu alianse» (ALDE) vadītājs Gijs Ferhofstads, sacīja, ka šī balva «atbalsta demokrātisko spēku cīņu par demokrātisku Venecuēlu». Viņš aicināja «starptautisko sabiedrību pievienoties mums šajā cīņā par Venecuēlas tautas brīvību».

Andreja Saharova cilvēktiesību balvas finālistu sarakstā šogad bija arī Gvatemalas indiāņu līdere Aura Lolita Čavesa Ikskakika un eritrejieši izcelsmes Zviedrijas žurnālists un dramaturgs Davits Isaaks.

Balvas ieguvēju izraudzījās EP frakciju vadītāji un EP prezidents Antonio Tajāni. 50 000 eiro vērtā balva uzvarētājam tiks pasniegta 13.decembrī oficiālā ceremonijā EP.

Saharova balva tika iedibināta 1988. gadā. Balvu piešķir par izcilu ieguldījumu cīņā par cilvēktiesību ievērošanu visā pasaulē, pievēršot uzmanību cilvēktiesību pārkāpumiem un sniedzot atbalstu balvas saņēmējiem un viņu darbībai.

Pērn godalgu ieguva divas Irākas jezīdu aktīvistes Nadija Murada un Lamija Hadži Bašara, kurām bija izdevies paglābties no džihādistu grupējuma «Islāma valsts».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu