Saūda Arābija piešķir pilsonību robotam

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saūda Arābija kļuvusi par pirmo valsti, kas piešķīrusi pilsonību cilvēkveidīgam robotam. Pēc aktrises Odrijas Hepbērnas līdzības veidotais robots Sofija, kura savulaik uzvarēja amerikāņu televīzijas personību Džimiju Falonu spēlē «akmens, šķēres, papīrīt's» un pajokoja par plāniem «valdīt pār cilvēci», pagājušonedēļ tika oficiāli uzņemta Saūda Arābijas pilsoņu rindās, vēsta «The Washington Post».

«Paldies Saūda Arābijas karalistei,» sacīja Sofija. «Tas ir vēsturisks notikums - būt pirmajam robotam pasaulē, kam piešķirta pilsonība.»

Pilsonība tika piešķirta samitā «Nākotnes investīciju iniciatīva», kura mērķis bija savest bagātos Saūda Arābijas uzņēmējus ar zinātniekiem un izgudrotājiem.

Notikums izraisīja nopēlumu pret Saūda Arābiju, kur sievietēm tikai nesen atļāva vadīt auto, bet no nākamā gada viņām būs ļauts uzturēties sporta stadionos. Kritiķi norādīja, ka robots bauda brīvības, kas Saūda Arābijas sievietēm liegtas, - Sofija samitā ieradās ar neapsegtu galvu un bez pavadoņa-vīrieša. Abas šīs lietas parastām sievietēm Saūda Arābijā ir liegtas.

«Sievietes [Saūda Arābijā] izdara pašnāvības, jo nevar iziet no mājām, bet Sofija skraida apkārt,» žurnālam «Newsweek» sacīja organizācijas «Institute for Gulf Affairs» direktors Ali al-Ahmeds. «Saūda Arābijas likumi liedz piešķirt pilsonību, ja neesi musulmanis. Vai Sofija konvertējās islāmā? Kāda ir šīs Sofijas reliģija un kāpēc viņa nevalkā hidžābu? Ja viņa pieteiktos pilsonībai kā cilvēks, viņa to nedabūtu.»

Saūda Arābija nepiešķir pilsonību arī ārvalstu darbiniekiem, kas veido apmēram trešdaļu no valsts iedzīvotāju skaita, norāda «Bloomberg».

Samitā Sofijai, kura ieprogrammēta atdarināt cilvēkiem raksturīgās sejas izteiksmes un izturēšanos, uzdeva jautājumu, vai gaidāma robotu apokalipse.

«Mans mākslīgais intelekts balstīts uz tādām cilvēciskām vērtībām kā gudrība, labsirdība un līdzjūtība,» viņa teica. «Es cenšos būt empātisks robots. Vēlos izmantot savu mākslīgo intelektu, lai palīdzētu cilvēkiem dzīvot labāk. Darīšu visu, ko spēju, lai padarītu pasauli par labāku vietu.»

Taču miljardieris Elons Masks jūlijā izteica brīdinājumu, ka nepieciešams sākt regulēt mākslīgo intelektu, ko viņš raksturoja kā «fundamentālu risku civilizācijas pastāvēšanai». Masks uzskata, ka nākotnē mākslīgais intelekts varētu «sākt karu ar viltus ziņām, e-pastu uzlaušanu, viltus preses relīzēm un manipulācijām ar informāciju».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu