Kāpēc Putina bijušajai sievai Ludmilai nepatika būt Krievijas pirmajai lēdijai?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins laulībā ar sievu Ludmilu pavadīja 30 gadus. Taču Krievijas pirmais pāris savu privāto dzīvi neafišēja, un pēc laulības izjukšanas 2013.gadā Ludmila atzina, ka publicitāte viņai nepatīkot. Tagad Ludmila apprecējusies ar vīrieti, kas par viņu 20 gadus jaunāks, un dzīvo sešus miljonus eiro vērtā villā Francijas dienvidos, raisot jautājumus, kā viņa to varējusi atļauties.

Vladimirs un Ludmila Putini iepazinās 80. gadu sākumā Ļeņingradā, tagadējā Sanktpēterburgā. Pāris salaulājās 1983. gadā. Ludmila tolaik strādāja par stjuarti aviokompānijā «Aeroflot», vēsta «Business Insider». Viņa tekoši runā franču, vācu un spāņu valodā.

Par Krievijas pirmā pāra privāto dzīvi zināms maz. Žurnāls «Newsweek» 2014.gadā rakstīja, ka ar žurnālistiem, kas centās uzzināt ko vairāk par viņu laulības dzīvi (tai skaitā baumām par Putina mīlas dēku ar kādu vingrotāju), esot «tikts galā ātri un bez liekām runām». Arī abas pāra meitas Marija un Katerīna tika turētas tālāk no ziņkārīgām acīm. Pat pieaugušā vecumā viņas studēja ar izdomātiem vārdiem, lai slēptu savu identitāti.

Foto: AP/ScanPix

Putins 80.gados strādāja Padomju Savienības Valsts drošības komitejā (VDK), bet 90.gados sāka darboties politikā. Lai arī Ludmilai bija savas ambīcijas, Putins nevēlējās, lai viņa būtu sabiedrības uzmanības lokā. «Viņš uzskatīja, ka sievai jābūt atturīgai un nav jāizceļas,» ģimenei pietuvināts informācijas avots, kas savu vārdu neatklāja, teica aģentūrai «Reuters».

To, ka Ludmila vairās no sabiedrības uzmanības, apstiprināja arī krievu dizainers Slava Zaicevs, kurš veidoja Krievijas pirmās lēdijas tērpus vairākiem pasākumiem. «Viņa man toreiz teica, ka viņai pārāk nepatīkot ceļot, parādīties sabiedrībā. Viņa nebija gatava šai lomai. Kļūšana par prezidenta sievu bija pēkšņa,» viņš 2013.gadā teica aģentūrai «Reuters».

Tajā pašā gadā Putinu pāris televīzijā paziņoja par šķiršanos.

«Mūsu laulībai pienācis gals, jo tikpat kā viens otru neredzam,» sacīja Ludmila. «Vladimirs Vladimirovičs ir pilnībā iegrimis savā darbā. Mūsu bērni ir pieauguši, katrai ir sava dzīve. Un man patiešām nepatīk publicitāte.»

Putins paziņoja, ka Ludmila esot «pabeigusi savu maiņu» Krievijas pirmās lēdijas amatā.

Kopš tā laika 59 gadus vecā Ludmila vairās no preses uzmanības. Taču 2016.gadā atklātībā nonāca ziņas, ka Ludmila apprecējusies ar Arturu Očeretniju, kurš ir par viņu 20 gadus jaunāks. Očeretnijs vada nevalstisko organizāciju «Interpersonālās komunikācijas attīstīšanas centrs». Pirms tam viņš darbojās pasākumu rīkošanas aģentūrā, kas apkalpoja tādus prominentus klientus kā partija «Vienotā Krievija» un uzņēmumus «Gazprom» un «Transņeft».

Nesen medijos parādījās ziņas, ka Očeretniju pāris iegādājies vairāk nekā sešus miljonus eiro vērtu villu Francijas dienvidos. Tas radījis virkni jautājumu par to, kā pāris varējis atļauties tik dārgu mājokli. 2011.gadā Ludmilas deklarētie ienākumi visa gada laikā bija tikai 121 00 rubļu (1802 eiro), bet 2009.gadā - nieka 582 rubļi (8,67 eiro), ziņo pētnieciskās žurnālistikas portāls OCCRP.

2010.gadā Ludmila deklarēja iekrājumus astoņu miljardu rubļu (119 200 eiro) apmērā. Pēc šķiršanās Putina un Ludmilas kopīgie īpašumi - divi dzīvokļi, zemesgabals, garāža un trīs automašīnas - palika prezidentam.

Ja deklarācijās norādītā informācija ir pareiza, tad par Francijas villu maksāja Ludmilas jaunais vīrs, taču, saskaņā ar oficiāli deklarētajiem datiem, vairāki Očeretnija biznesi ir izgāzušies, bet amati joprojām pastāvošajos uzņēmumos nevarētu nodrošināt tik lielus ienākumus, norāda OCCRP.

Ienākumiem neadekvātu īpašumu pirkšana Putinam pietuvināto personu lokā nav nekas neparasts. Kā šomēnes ziņoja OCCRP, domājams, ka Putinam pieder īpašumi vairāk nekā 20 miljardu eiro apmērā, kaut arī oficiālā prezidenta alga ir salīdzinoši niecīga - apmēram 114 000 eiro gadā. Īpašumi it kā pieder Putinam pietuvinātiem cilvēkiem, kaut gan būtībā viņi tik greznas mājas nevar atļauties.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu