Spānija: Patvēruma piešķiršana Beļģijā Pudždemonam būtu pārsteigums

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Spānija būtu pārsteigta, ja Katalonijas līdzšinējais premjerministrs Karless Pudždemons Beļģijā lūgtu politisko patvērumu un šīs valsts varasiestādes viņam to piešķirtu, otrdien pavēstīja Spānijas ārlietu ministrs Alfonso Dastiss.

Attiecībā uz likuma varu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vidū ir zināms «savstarpējās uzticības» līmenis, intervijā Spānijas radio «Cadena SER» sacīja ministrs.

«Būtu pārsteigums, ja viņš pašreizējos apstākļos saņemtu tiesības uz patvērumu,» sacīja Dastiss, piebilstot, ka abu valstu attiecībās patvēruma piešķiršana «nebūtu normāla situācija».

Tiesa gan, Beļģija ļauj citu ES valstu pilsoņiem vērsties ar līgumiem piešķirt patvērumu. Tā Spānijai savulaik netika izdoti vairāki basku separātisti, kas bija lūguši patvērumu, radot nesaskaņas Spānijas un Beļģijas attiecībās.

Kā pirmdien pavēstīja vairāki avoti, Pudždemons atrodas Briselē, nevis Barselonā, kā iepriekš tika uzskatīts.

Pudždemons Briselē ticies ar beļģu advokātu Paulu Bekertu.

Bekerts raidorganizācijai VRT sacīja, ka Pudždemons konsultējies ar viņu un lūdzis viņa padomu, bet vēl nav izlemts, vai Pudždemons lūgs politisko patvērumu Beļģijā.

Arī amatpersona Eiropas Parlamenta (EP) deputāta, Katalonijas politiķa Ramona Tremosas birojā apstiprināja, ka Pudždemons atrodas Briselē.

Katalāņu laikraksts «La Vanguardia» ziņoja, ka līdz ar Pudždemonu uz Beļģijas galvaspilsētu devušās arī citas atlaistās Katalonijas valdības amatpersonas.

Beļģija varētu piešķirt politisko patvērumu Pudždemonam, svētdien atzina Beļģijas imigrācijas ministrs Teo Frankens.

Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs piektdien atcēla Pudždemonu no Katalonijas reģionālās valdības vadītāja amata, un viņam draud kriminālapsūdzības.

Frankens, kurš pārstāv flāmu separātistu partiju «Jaunā flāmu alianse», apšaubīja, ka Pudždemonam Spānijā tiktu nodrošināta taisnīga tiesa, un teica, ka viņam varētu tikt piešķirts patvērums Beļģijā, ja viņš to lūgtu.

Katalonijas reģionālais parlaments 27.oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas. Drīz pēc tam Spānijas Senāts nobalsoja par tiešas pārvaldes atjaunošanu Katalonijā. Spānijas premjers Marjano Rahojs atlaida Karlesa Pudždemona vadīto Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas 21.decembrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu