Vācija piemin Reformācijas 500.gadadienu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: JOHN MACDOUGALL / AFP

Vācijas līderi otrdien Vitenbergā piemin Reformācijas 500.gadadienu, kurai par godu visā Vācijā notiek dažādi svinīgi pasākumi un īpaši dievkalpojumi.

Pirms piecsimt gadiem, 1517.gadā Vitenbergā, Mārtiņš Luters aizsāka Reformāciju, kuras rezultātā notika katoļu baznīcas šķelšanās un izveidojās vairākas konfesijas, tostarp luterisms, reformisms, anglikānisms un citas.

Reformācija mainīja ne tikai katoļu baznīcu, bet visu kristietību un Eiropu.

Pasākumos Vitenbergā piedalās arī Vācijas kanclere Angela Merkele un Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers, citas augstas amatpersonas, kā arī viesi no ārvalstīm.

Reformācijas 500.gadadienas pasākumi sākās ar dievkalpojumu Vitenbergas baznīcā, pie kuras durvīm saskaņā ar leģendu Luters 1517. gada 31. oktobrī pienaglojis savas slavenās 95 tēzes, un noslēgsies vakarā ar ceremoniju pilsētas domē.

Jau ziņots, ka Reformācijas 500.gadadienai veltītajos svinīgajos pasākumos Vitenbergā piedalīsies arī Latvijas prezidents Raimonds Vējonis.

Merkele pirms pasākumiem norādīja, ka šī ir lieliska iespēja pārdomāt, kādas izmaiņas radīja Reformācija.

Vitenbergas pilsētas centrā, kas noformēts viduslaiku stilā, paredzētas arī mūziķu un komiķu uzstāšanās. Viesiem iespējams apmeklēt arī modernās mākslas izstādi un gaismas šovu.

Dažādi atceres pasākumi paredzēti arī citās Vācijas pilsētās.

Pagājušajā naktī Berlīnes protestantu jauniešu organizācijas biedri pienagloja savas tēzes pie aptuveni 300 baznīcu durvīm Berlīnē. Viņi šīs tēzes ar ierosinājumiem baznīcas reformām gatavojuši divus gadus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu