Cenzūras stingrais tvēriens: Krievijā stājas spēkā VPN aizliegums

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ALEXANDER NEMENOV / AFP

Trešdien, 1.novembrī, spēkā stājies Krievijas autokrāta Vladimira Putina parakstītais likums, kas aizliedz izmantot tā saukto virtuālo privāto tīklu (VPN) un citus interneta pakalpojumus, ar kuru palīdzību var izvairīties no Kremļa režīma cenzūras.

Pieņemot likumu, kas vēl vairāk ierobežo interneta lietotājus, Krievija aizbildinājās ar bažām par ekstrēmistu materiālu izplatīšanos interneta vidē.

Krievijas parlamenta apakšpalāta Valsts dome jaunos noteikumus atbalstīja 21.jūlijā, bet augšpalāta Federācijas padome - 25.jūlijā.

Likums interneta pakalpojumu sniedzējiem uzliek par pienākumu bloķēt tīmekļa vietnes, kas piedāvā VPN pakalpojumus. Daudzi Krievijas iedzīvotāji izmanto VPN, lai piekļūtu Krievijā bloķētam interneta saturam, izmantojot savienojumus no ārvalstīs bāzētiem serveriem.

Krievijas IT un masu komunikācijas regulators «Roskomnadzor» arī draudējis bloķēt sociālā tīkla «Facebook» darbību Krievijā, ja vietnes vadība līdz 2018.gadam to nepadarīs atbilstošu Krievijas likumam par personas datu lokalizāciju. Šāds solis jau sperts pret tīmekļa vietni «LinkedIn».

Jūlijā vairāki simti cilvēku Maskavā protestēja pret tīmekļa cenzūru, tai skaitā cilvēku notiesāšanu par sociālajos tīklos publicēto un atzīmes «man patīk» likšanu, kā arī pieprasīja «Roskomnadzor» vadītāja Aleksandra Žarova demisiju. Protests notika neilgi pēc jaunu interneta ierobežojumu pieņemšanas Krievijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu