Katalonijas līderi liecinās Madrides tiesā

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: QUIQUE GARCIA / EFE

Katalonijas līderi ceturtdien Madridē stāsies tiesas priekšā, lai atbildētu uz apsūdzībām par dumpi un musināšanu. Tiesa gan, līdzšinējais Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons viņu vidū nebūs.

Pudždemons trešdien paziņoja, ka ir gatavs sniegt liecības Beļģijā, kur viņš atrodas kopā ar četriem citiem līdzšinējās valdības ministriem.

Pārējie 15, kas sniegs liecības no plkst.9 (plkst.10 pēc Latvijas laika), ir līdzšinējais vicepremjers Oriols Džunkverass, astoņi ministri un seši Katalonijas parlamentārieši, arī parlamenta spīkere Karme Forkadeļa.

Tiesneši šajā pirmajā sēdē izlems, vai viņi sāks vispārēju izmeklēšanu, kas var ilgt vairākus gadus un potenciāli novest pie tiesas prāvas uzsākšanas.

Tiesneši arī izlems, vai uz tiesu izsauktie apcietināmi uz izmeklēšanas laiku. Tiesneši var noteikt viņiem drošības līdzekli pret galvojumu vai arī likt viņiem atdot pases.

Katalonijas valdība 1.oktobrī sarīkoja referendumu par reģiona neatkarību, lai gan tiesa bija atzinusi to par nekonstitucionālu.

Katalonijas reģionālais parlaments 27.oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas. Drīz pēc tam Spānijas Senāts nobalsoja par tiešas pārvaldes atjaunošanu Katalonijā. Spānijas premjers Marjano Rahojs atlaida Pudždemona vadīto Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas 21.decembrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu