Krievija noraida ANO ziņojumu par uzbrukumu ar zarīna gāzi Sīrijā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievija ceturtdien noraidījusi ANO ziņojumu, kurā Sīrijas režīms vainots uzbrukumā ar zarīna gāzi Hān Šeihūnā, un vainoja tajā Sīrijas nemierniekus.

Krievija prezentēja savu versiju par 2017.gada 4.aprīlī notikušo uzbrukumu Hān Šeihūnā, kur gāja bojā vismaz 87 cilvēki.

Krievijas Ārlietu ministrijas Bruņojuma neizplatīšanas un kontroles departamenta direktors Mihails Uļjanovs paziņoja, ka ANO ziņojums ir neprofesionāls un virspusējs.

Viņš norādīja, ka ANO komisija veikusi izpēti attālināti, «kas pats par sevi ir skandāls».

Uļjanovs sacīja, ka zarīna gāzes izmantošana ir apstiprināta, bet apgalvoja, ka zarīna gāze palaista nevis bombardēšanā no gaisa, bet tas bijis Sīrijas nemiernieku «teatrāls priekšnesums, provokācija».

Krievijas un Sīrijas režīma versija par notikušo krasi atšķiras no ANO ziņojuma, kura autors ir ANO Drošības padomes 2015.gadā izveidota komisija – Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas un ANO Kopīgais izmeklēšanas mehānisms (JIM), kas izmeklē ķīmisko ieroču lietošanu Sīrijā.

Ziņojumā secināts, ka Sīrijas lidmašīna nometusi bumbu ar zarīnu uz Hān Šeihūnu.

Noraidot ANO ziņojumu, Krievija prezentēja diagrammas, kurās esot smalki atainota Sīrijas režīma lidmašīnu kustība, un satelīta attēlus.

Krievijas amatpersonas arī parādīja video, kurā esot nofilmēti glābšanas dienestu darbinieki, strādājam sprādziena vietā. Uļjanovs apgalvoja, ka video uzņemts pēc tam, kad nemiernieki uzspridzinājuši bumbu uz asfalta un pirms viņi palaiduši zarīna gāzi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu